Petričević: Povećanje izvoza ohrabrenje za Srpsku

05.03.2021 Vijesti
Vjekoslav Petričević

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da su ohrabrujući podaci o povećanju izvoza kada je riječ o firmama iz prerađivačke industrije Srpske u prošloj godini, te je naglasio da je veoma značajno da se taj trend nastavi.

– Oporavak privrede u dobroj mjeri će zavisiti od epidemiološke situacije i pozivam privrednike i radnike da se pridržavaju propisanih mjera zaštite kako bismo očuvali privredne subjekte – rekao je Petričević u Banjaluci nakon posjete Drvnoj galanteriji Milinković.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno održati nivo proizvodnje i izvoz, prije svega iz sfere prerađivačke industrije, jer ona najvećim dijelom učestvuje u bruto društvenom proizvodu i zapošljava najveći broj radnika u Srpskoj.

– Vlada i resorno ministarstvo, kroz Zakon o podsticajima u privredi Srpske za povećanje plata zaposlenih, nastoji da pomogne privredi kako bi se održao, prije svega broj radnika u tim firmama, a, sa druge strane, da imamo i zadovoljnije radnike kroz povećanje njihovih primanja – naveo je Petričević.

On naglašava da je Ministarstvo podržalo kompaniju Milinković putem raznih projekata, prije svega kroz nabavku novih tehnologija.

– Cilj je da se u saradnji sa socijalnim partnerima-Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i privrednicina dođe do što boljih rješenja koji će biti od pomoći privredi Srpske – rekao je Petričević.

On navodi da je jedna od mjera Vlade Srpske na ublažavanju posljedica pandemije virusa korona i program Garantnog fonda, koji ima za cilj da pomogne privrednicima da dođu do kreditnih sredstava kako bi održali likvidnost i eventualno proširivali djelatnost.

– Do 31. decembra putem Garantnog fonda plasirani su krediti za nešto više od 100 privrednih subjekata u visini od 10 miliona KM, koji su pokriveni garancijom ovog fonda sa sedam miliona KM – podsjetio je Petričević.

On je naglasio da je došlo i do određenih korekcija uslova plasmana kredita, koji će biti u korist privrednika.

– Došlo je do produžetka roka otplate na sedam godina, grejs period je od tri do 12 mjeseci. Omogućili smo da i mikro privredni subjekti dođu do značajnijih sredstava kako bi došli do neophodnih sredstava koja su im neophodna za održanje poslovanja, pa je limit podignut na 50.000 KM – naveo je on.

Vlasnik firme Milinković, Nenad Milinković, rekao je da je prošla godina za ovu kompaniju, iako ju je obilježila pandemija virusa korona, bila jedna od najboljih u poslovnom smislu.

On je naveo da su Vlada Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva lani pomogli ovoj firmi kada je riječ o nabavci nove opreme, te da na taj način “imaju vjetar u leđa” što znači sigurnost za firmu, rukovodstvo i njene zaposlene.

Milinković podsjeća da njegova firma više od polovine svojih proizvoda izvozi na tržište Zapada, a trenutno imaju posla unaprijed za dva do pet mjeseci.

Drvna galanterija Milinković osnovana je krajem devedesetih godina, a zapošljava 25 do 30 radnika. Radi pločasti namještaj, opremanje enterijera, građevinsku stolariju i drugo.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da Komora ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

On je naveo da je u sektoru proizvodnje namještaja u prva dva mjeseca izvoz povećan sa 16,5 miliona KM na 19 miliona KM, što daje optimizam da će privredna društva izvozno orijentisana imati uspješnu godinu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Rezerve kaolisanog granita potencijalno novo tržište u Srpskoj

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci potpisan je okvirni Sporazum o saradnji u vezi sa…

19.09.2024 Vijesti

Minić otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić otvorio je danas u Obudovcu Prvu konferenciju mladih u…

18.09.2024 Vijesti

Rafinerija ulja Modriča na najvećem evropskom sajmu Lubrikant Ekspo u Dizeldorfu

Rafinerija ulja Modriča predstavlja svoj asortiman na međunarodnom sajmu Lubrikant Ekspo u Dizeldorfu, koji se ove…

18.09.2024 Vijesti

Uz podršku podsticajnih sredstava, mladi se u Srpskoj odlučuju za ostanak na selu

Prva konferencija mladih u poljoprivredi biće otvorena sutra u Obudovcu i okupiće oko 250 mladih poljoprivrednika i…

18.09.2024 Vijesti