Turizam

Bogatstvo prirodnim ljepotama, mnoštvo kulturnih i sportskih manifestacija, izuzetno atraktivne turističke destinacije, ali i tranzitnost Republike Srpske, kao jedne od glavnih saobraćajnih poveznica između Srednje Evrope i Jadranskog primorja, svrstavaju ovu lokaciju na sami vrh zemalja u regionu, rangiranih prema broju tursta na godišnjem nivou. Zahvaljujući kvalitetu turističkog proizvoda Republika Srpska danas predstavlja jednu od omiljenih destinacija posjetilaca iz različitih zemalja svijeta, koji u Republici Srpskoj vide idealno mjesto za odmor i rekreaciju, ali i mjesto dobrog provoda. Banjski turizam jedan je od sektora sa najizraženijim mogućnostima ulaganja i jedan od glavnih nosilaca razvoja turizma Republike Srpske.

Planinski turizam

Klima visokih, srednjevisokih i niskih planina pretpostavka je različitih vidova planinskog turizma, kako zimskog tako i ljetnog, a svim posjetiocima zagarantovan je idealan spoj odmora i rekreacije.

Banjski turizam

Zbog svojih ljekovitih voda, Republika Srpska ima velike potencijele za razvoj u ovoj oblasti, a prirodna blaga primamljiva su posjetiocima iz zemlje i regiona. Upravo to je razlog zbog kojeg su svake godine banjski centri najposjećenije destinacije.

Avanturistički turizam

Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao destinacija za avanturistički turizam, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista. Najatraktivnije destinacije su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena i drugih.

40.264 turista u avgustu 2019.
10 atraktivnih banja
2009. Svjetsko prvenstvo u raftingu u Banjoj Luci
200 termomineralnih izvora

Pravna regulativa iz oblasti turizma

  • Zakon o turizmu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 45/17);
  • Zakon o ugostiteljstvu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 45/17);
  • Zakon o boravišnoj taksi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 78/11, 106/15);
  • Zakon o javnim skijalištima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 15/10, 33/16);
  • Zakon o banjama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 20/18)

Bogatstvo prirodnim ljepotama, mnoštvo nacionalnih parkova, manastira i drugih kulturno-istorijskih znamenitosti, ali i nadaleko čuvena srpska kuhinja čine da iz godine u godinu sve veći broj turista odluči da posjeti Republiku Srpsku.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u avgustu 2019. godine ostvarena su 40.264 dolaska turista, što je u odnosu na jul 2019. godine više za 8,5%, i 93.229 noćenja turista. Broj dolazaka turista u avgustu 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 5,8%, a broj noćenja veći je za 1,7%. Od početka 2019. godine RS su posjetili turisti iz raznih zemalja kao što su SAD, Estonija, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, Indija, Japan, Kina, Malezija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Novi Zeland, Australija, Kuvajt, Turska, ali i mnoge druge.

Republika Srpska ima veliki turistički potencijal i bogate prirodne resurse, a među najzastupljenijim tipovima turizma u Republici Srpskoj su: planinski, banjski, vjerski, avanturistički, eko-turizam i seoski turizam.

Strane turiste iz dalekih zemalja najviše privlače voda i zelenilo, dok su im neke od najinteresantnijih destinacija gradovi Banja Luka i Trebinje, poznati po bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, avanturi, mladosti i nezaboravnom noćnom provodu, te olimpijska ljepotica Jahorina.

Veliko interesovanje postoji i za nacionalne parkove. Najviše nacionalnih parkova, koji su posebno zanimljivi turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, smješteno je na teritoriji Foče i Višegrada.

Planinski turizam

Planinski turizam u Republici Srpskoj ima povoljne prirodne pretpostavke razvoja jer obiluje visokim, srednjevisokim i niskim planinama i raznovrsnom klimom. Treba izdvojiti neke njene planine kao što su Jahorina, Zelengora, Treskavica, Romanija, potom Grmeč, Кozara, Ozren i mnoge druge, s ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom.

Svojim smještajnim kapacitetima i izgrađenom infrastrukturom za zimske sportove posebno se izdvaja planina Jahorina, koja je 1984. godine bila domaćin Zimskih olimpijskih igara. Jahorina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnježavanje, kojim je povezano cijelo skijalište. U svakom trenutku, perfektno uređene staze povezane su najmodernijim žičarama za prevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17.000 skijaša na sat. Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvjetljene koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca. Ovaj ski-centar je poznat po dobroj zabavi, koncertima najvećih muzičkih zvijezda regiona, muzičkim festivalima i predstavama.

Pored zimskog, OC Jahorina može da se pohvali i bogatom ponudom tokom ljetnog perioda. Jahorina obiluje netaknutom prirodom, crnogoričnom šumom, planinskim izvorima, divljim konjima, planinskim stazama, brojnim biljem i bobičastim voćem. U vrijeme ekstremnih vrućina mnogi gosti nalaze trenutke razonode u aktivnostima koje Jahorina pruža: šetnje označenim planinskim stazama, biciklizam, brdski biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, dječje atrakcije, a naročito je popularna kod sportista za visinske pripreme.

U srcu Кrajine, oivičena rijekama Unom, Sanom, Savom i Vrbasom, smještena je planina Кozara. Кozara je pitoma planina, bogata raznovrsnom lovnom divljači, što čini lovni rezervat rijedak u ovome dijelu Balkana.

Republika Srpska baštini jedinstven nacionalni park u Evropi, nacionalni park Sutjeska. U njemu se nalazi prašuma Perućica, hiljadugodišnja prašuma. Nacionalni park dobio je ime po rijeci Sutjesci, koja je svoj tok pravila kroz masiv planina Zelengore (2.014 m), Lelije, Maglića i Volujka. Tjentište je mjesto na obali Sutjeske, s istoimenim motelom, sportsko-rekreativnim centrom, vještačkim jezerom, te ga zbog njegove ljepote nikako ne bi trebalo zaobići.

U nacionalnim parkovima Sutjeska i Kozara postoje mogućnosti ulaganja u hotelske i smještajne kapacitete, odnosno proširenje postojećih i izgradnju novih hotela i bungalova. Nacionalni park Drina je novoosnovani park u čijim granicama je predviđena izgradnja turističke infrastrukture.

Banjski turizam

Svjež vazduh i netaknuta priroda, prostrane doline smještene uz obalu rijeka i termomineralna izvorišta predstavljaju ogroman potencijal za razvoj turističke ponude Republike Srpske.

Opremljene savremenom dijagnostičkom i fizikalnom opremom, dodatnim sportsko-rekreativnim sadržajima, SPA i wellness centrima, na prostoru Republike Srpske danas postoji deset banja, čime je sveukupni potencijal ove oblasti tek djelimično iskorišten.

Za ljekovita dejstva mineralnih, termalnih i termomineralnih izvora na području Republike Srpske znali su još Stari Rimljani, koji su ova prirodna bogatstva koristili za liječenje i odmor. Bogatu tradiciju u liječenju raznih oblika oboljenja, koristeći prirodne mineralne vode, upotpunili su kasnije Turci i Austrougari, koji su na ovim lokalitetima gradili objekte koji su i danas dio banjsko-rekreativnog kompleksa.

Izvori termomineralnih voda, sa dubinom od oko 1.000 do 3.000 m i temperaturom između 80° i 150°, danas su smješteni na preko 200 lokaliteta širom Srpske. Oplemenjena brojnim mineralima, ljekovita izvorišta nalaze se u srcu prirode i predstavljaju idealno mjesto za razvoj zdravstvenog turizma.

Banja “Vilina vlas”

U kompleksu Višegradske banje, pored Kadinjine banje i Gornje Sokolovića banje, udaljena pet km od Višegrada, na istoku Republike Srpske, smještena je banja “Vilina vlas”. Ime je dobila po istoimenoj endemskoj vrsti paprati koja raste na termomineralnim izvorima vode, bogate radonom i s temperaturom 34°.

Ljekovita svojstva vode potiču od minerala i lako isparljivog plemenitog gasa radon, koji u organizam dospijeva putem kože i respiratornog sistema, efektivno djelujući na organizam. Radon usporava proces starenja, smanjuje bol, podiže opštu otpornost organizma i povoljno djeluje na kožne, endokrine, respiratorne i alergijske bolesti. Primjenjuje se za liječenje reumatskih, neuroloških, ortopedskih, ginekoloških, gerijatrijskih i oboljenja disajnih puteva, kao i za posttraumatska i postoperativna stanja.

U 16. vijeku, dok je trajala izgradnja poznate višegradske građevine, na Drini ćurpije, neimari su kopajući kamen za izgradnju mosta otkrili obilje termalnih izvora. Po nalogu Mehmed-paše Sokolovića, na tom mjestu napravljena su dva turska kupatila, koja su služila radnicima i vlasteli u zalječenju kostobolje, kao i drugih oboljenja.

Banjsko-rekreativni centar “Vilina vlas” raspolaže sa 66 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, te apartmanima s ukupnim kapacitetom 134 kreveta. Gostima su na raspolaganju i dva restorana, sala za seminare, bar, bazen, sauna i brojne druge pogodnosti.

Potencijali lokaliteta i mogućnost ulaganja

Banja je okružena gustom borovom šumom, kao i trim-stazama pogodnim sa šetnje i rekreaciju, te pripremu sportista.

Gostima Rehabilitacionog centra “Vilina vlas” u ponudi je i mogućnost upoznavanja s obroncima Tare, kao i krstarenje rijekom Drinom brodićem od višegradskog mosta do Starog broda, obilazak crkava i manastira, te posjeta Andrićgradu i etno-selu Mećavnik.

Svojom zanimljivom arhitekturom i viševjekovnom tradicijom najpoznatija višegradska građevina, na Drini ćuprija, i dalje je mamac za brojne turiste, koji svakako ne propuštaju priliku da posjete i spomen-učionicu, kuću spomenik nobelovca Ive Andrića. U ponudi su i gradska galerija, umjetničko i istorijsko blago ovog kraja.

Izgradnjom turističkog kompleksa, proširila bi se mogućnost smještajnih kapaciteta i unaprijedila turistička ponuda cijele regije.

Predloženi projekti

Projekat: Izgradnja turističkog kompleksa, odnosno proširenje smještajnog kapaciteta

Vrijednost projekta: 5 miliona evra

Oblik investiranja: Javno-privatno partnerstvo

Banja “Dvorovi” Bijeljina

Banja “Dvorovi” se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske, u neposrednoj blizini Bijeljine. S lijepim parkovima, bazenima, ugodnim smještajem u hotelu “Sveti Stefan” i gostoljubivošću domaćina, “Dvorovi” su pravo mjesto za odmor, prevenciju i liječenje raznih oboljenja.

U neposrednoj blizini banje su rijeke Drina i Sava, kao i nekoliko jezera, što predstavlja poseban ugođaj za turiste i nudi brojne mogućnosti za lov, ribolov i avanturistički turizam.

Izvori mineralnih voda otkriveni su prilikom potrage za naftom, 1956. godine, kada je iz napravljenih bušotina u Dvorovima na dubini od oko 1.300 metara potekla voda temperature 75C°. Kasnijim ispitivanjima utvrđen je veliki stepen mineralizacije ove vode, što je stvorilo preduslove za izgradnju banjskog kompleksa – kupatila, banjskog objekta, rezervoara za toplu vodu, restorana, hotela, zdravstvenog odjela…

Voda je natrijum-kalcijumsko-hidrokarbonatno-hloridna, a utvrđeno je da njeno korištenje daje veoma dobre rezultate u liječenju hroničnih reumatskih oboljenja, lakših oblika dijabetesa, hroničnog gastritisa, postraumatskih povreda ekstremiteta i nekih oblika ekcema, hroničnih ginekoloških bolesti, lumbaga, spondiloze spondilitisa i lumboistijalgije.

Termomineralna voda liječi razne vidove reumatskih oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi, degenerativna reumatska oboljenja, stanja nakon povreda i operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, diskus hernije, neoperisna i postoperativna stanja, skolioze i kifoskolioze, oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova, pareze i paralize perifernih živaca, blaga kožna oboljenja, prevencija karijesa i oboljenja želuca, žuči i žučnih puteva.

Potencijali lokaliteta i mogućnost ulaganja

Grad Bijeljina predstavlja važnu raskrsnicu putnih pravaca, među kojima je najznačajniji blizina graničnog prelaza Rača i spajanje sa susjednom Srbijom.

Banja “Dvorovi” svojim prirodnim bogatstvima predstavlja jedan od najznačajnijih zdravstveno-turističkih potencijala u Semberiji, ali i Republici Srpskoj.

Predloženi projekti

Projekat predložen od Ministarstva trgovine i turizma. Banja “Dvorovi” je izradila projekat “Razvojni program izgradnje kompleksa Banje Dvorovi”

Projekat: Izgradnja novih banjskih i smještajnih kapaciteta

Vrijednost projekta: 15 miliona evra

Oblik investiranja: Javno-privatno partnerstvo

Banja “Mlječanica”, Kozarska Dubica

Na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare, na udaljenosti 20 kilometara od obližnjih gradskih centara, smještena je prirodom okružena i ljekovitim izvorima bogata banja “Mlječanica”. U harmoniji s prirodnim bogatstvima, opremljena savremenom tehnologijom i stručnim osobljem, specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” udaljena je od najbližeg gradskog naselja Kozarske Dubice 14 kilometara, a od Prijedora 25 km.

Lokalno stanovništvo od davnina je prepoznalo ljekovitost sumporom bogate vode, te su je u vidu kupki koristili za liječenje. Ljekovitost izvora banje “Mlječanica” prepoznale su još austrougarske vlasti, koje su sprovele prve evidencije izvora i analizu vode, ali ozbiljnija hidrogeološka istraživanja i analize počinju tek sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Svoja vrata za sve korisnike, sa širokom ponudom najkvalitetnijih usluga, Centar za fizijatriju, rehabilitaciju i zdravstveni turizam “Mlječanica” otvario je u julu 1978. godine i od tada posluje s velikom zainteresovanošću pacijenata i visokim procentima uspješnog liječenja.

Kvalitetno iskorištavanje darova prirode i stručno medicinsko osoblje veoma brzo su doveli do prerastanja banje “Mlječanice” u Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i balneoklimatologiju, čime je ona postala jedno od najznačajnijih banjskih lječilišta u Republici Srpskoj.

Sulfatno-sulfidna mineralna voda, po brojnim pretpostavkama stara 5.000 godina, s uspjehom se koristi u liječenju zapaljenskih i degenerativnih reumatskih oboljenja, neuroloških oboljenja, posttraumatskih i postoperativnih stanja, oboljenja perifernih krvnih sudova, kožnih oboljenja, a svojim dejstvom pokazuje i uspješnost liječenja u drugim oblastima.

Slobodno vrijeme korisnici usluga banje “Mlječanice” koriste za vanterapijske aktivnosti, bavljenje sportom, odlaske na izlet ili posjećivanje zabavnih sadržaja koje ova ustanova sedmično organizuje.

Raspoloživim smještajnim kapacitetima od 147 ležaja, i to 17 na odjelu za poluintenzivnu njegu, a ostatak u centralnom objektu i bungalovima u krugu bolnice, “Mlječanica” je danas domaćin gostima sa prostora cijele RS.

Potencijali lokaliteta i mogućnost ulaganja

U narednom periodu, izgradnjom kompleksa, kako je predviđeno, korisnicima bi trebalo da se nađe na raspolaganju kompleks s hotelom kapaciteta 150 mjesta, zatvorenim i otvorenim bazenom sa sanitarnom vodom, te sportskim terenima. Takođe, predviđeno je i proširenje kapaciteta terapijskog bloka, koji bi imao i hiperbaričnu komoru.

Banja “Guber”, Srebrenica

Na istoku Republike Srpske, nedaleko od gradskog središta opštine Srebrenica nalazi se čuveni lokalitet Guber, prirodno bogatstvo, potencijal i kako ga mještani često nazivaju “duša Srebrenice”. Smješteni na 560 m nadmorske visine, okruženi četinarskim i listopadnim šumama, uz stazu dugu dva kilometra pojavljuje se 48 izvorišta, od kojih je 16 naučno ispitano i dokazano prisustvo ljekovitih supstanci.

Za ljekovita dejstva srebreničkih mineralnih izvora znalo se još prije dva milenijuma, o čemu svjedoče i napisi iz 220. godine na ostacima velikog rimskog kupatila na lokalitetu Sase, nedaleko od Srebrenice. Prva detaljna analiza vode na izvorištima Guber izvršena je 1894. godine, kada je ovaj dragulj Srpske proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta.

Da ljekovitost Guber vode ima dugu tradiciju i da je bila prepoznata i u vrijeme austrougarske uprave, svjedoči i podatak da je voda Crnog Gubera u to vrijeme flaširana i prodavana širom Evrope, Afrike i Amerike. Kompanija “Matoni” iz Beča je samo tokom 1901. godine na svjetsko tržište izvezla rekordne 236.544 flaše Guber vode. Guber voda sa vrela Crni Guber 1956. godine je proglašena lijekom.

Ljekovita stvojstva Guber vode vezuju se za različitu geološku građu i bogatstvo ovog područja obojenim metalima kao što su srebro, olovo, cink i gvožđe. Poznata guberska vrela nastaju nakon što padavinska voda ponire kroz brojne pukotine i rudarske šupljine u kojima sakuplja i rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i ljepotu.

Minerali sadržani u vodama koje izviru u ovom kraju svojim ljekovitim dejstvima prevazilaze i najpoznatije mineralne banje Evrope, a po efektima koje na zdravlje posjetilaca ove vode ostavljaju, među najpoznatijim izvorima su Mali Guber, Očna voda, Ljepotica.

Mali Guber sadrži dva puta više željeza i veće količine kalcijuma i magnezijuma od Crnog Gubora. Koncentracija željeza u vrelu Mali Guber približna je koncentraciji mineralnog izvora u banji Levico u Italiji. Odlikuje se konstantnom temperaturom 12,4C°, izuzetnom bistrinom, bez boje i kiselkastog ukusa. Voda je oplemenjena gvožđem, određenom dozom arsena i drugih rijetkih metala.

Očna voda je jedan od najvećih od svih srebreničkih ljekovitih izvora, a zbog visoke koncentracije željeza, kao i drugih elemenata, ovaj izvor svrstan je na treće mjesto evropskih mineralnih izvora. Očna voda pomaže i djeluje kod raznih oblika oboljenja sluzokože očiju, konjuktivitisa te poboljšanja vida.

Ljepotica je izvor koji je zbog svojih uticaja na ljepotu lica i kože posebno omiljen među pripadnicama ljepšeg pola. Umivanje ovom vodom čini ten ljepšim i zdravijim, kožu lica čistijom, a korištenje ove vode donosi zalječenje i trajno otklanjanje akni i mitesera, kao i drugih nepravilnosti na licu.

Potencijali lokaliteta i mogućnost ulaganja

Svojom mineralnom specifičnošću i jedinstvenom ljepotom okruženja, ljekoviti izvori Gubera predstavljaju balneološku i turističku atrakciju. Jedinstvenost mineralnog sastava vode koja izvire na vrelima Guber mami posjetioce, pa je njen značaj u banjsko-zdravstvenom turizmu od izuzetnog značaja.

Izgradnja banjsko-rekreativnog komplesa, koji predstavlja veliku perspektivu razvoja Srebrenice i turizma na ovom području, još je u potrazi za investitorima i čeka na izgradnju.

U potrazi za mjestom na kojem će osloboditi svoje misli, odmoriti tijelo i duh, izletište Guber smješteno u srcu prirode, okruženo bogatim krošnjama listopadnih i zimzalenih šuma, idealno je mjesto za odmor brojnih Srebreničana, ali i turista u potrazi za prirodnim ljepotama.

Korištenjem dosadašnjih naučnih saznanja o ljekovitim potencijalima Guber izvora, kao i ljepote prirodnog okruženja i prednosti lokaliteta, plan je u narednom periodu raditi na promociji zdravstvenog turizma i u saradnji s investitorima, kroz izgradnju smještajnih kapaciteta, sadržaja za odmor i rekreaciju, povećavati iskorištavanje darova prirode.

Banja “Lješljani”, Novi Grad

Okružen brežuljcima i proplancima ispunjenim listopadnim i zimzelenim stablima, ovaj biser prirode smješten je na udaljenosti 18 km od Novog Grada u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske.

Ljekovitost banje “Lješljani” otkrivena je još u rimskom periodu, a dokaz o njenoj najstarijoj primjeni datira iz 1878. godine, kada su Austrougari ovu mineralnu vodu prvi put testirali u Beču. O viševjekovnoj primjeni ljekovitih voda u liječenju raznih oblika oboljenja prirodnom medicinom svjedoče i brojne legende među mještanima, od kojih se jedna vezuje za nesvakidašnje otkriće ljekovitosti ovog izvora.

Mještani vjeruju da se otkriće ljekovitih dejstava vode vezuje za anegdotu jednog mještanina, koja se dogodila u dalekoj prošlosti. Seljanin je bolesnog konja, zbog nemogućnosti da mu pronađe odgovarajući lijek prepustio miliosti i nemilosti šuma Potkozarja, da bi mu se nakon nekoliko dana kupanja i boravka u ljekovitom blatu Lješljana konj vratio potpuno zdrav.

Naučne analize, koje su potvrdile narodna vjerovanja, urađene su 1990. godine, bušenjem dubina i do 672 m. Istraživanja su pokazala da je izdašnost vode devet litara u sekundu, a stalna temperature od 31 do 35 stepeni Celzijusa. Karakteristike se do danas nisu mijenjale.

Prirodna voda iz banje spada u natrijumhloridne, hidrokarbonatne, hipotermalne alkalne vode sa PH vrijednošću 11,85. Ova čudotvorna voda liječi povećanu želučanu kiselinu, čir, oboljenja žuči i žučnih puteva, utiče na smanjenje holesterola u krvi, te olakšava bolove zbog reume i oboljenja vena.

Potencijali lokaliteta i mogućnost ulaganja

U potrazi za lijekom protiv kožnih oboljenja, a naročito psorijaze, mnogi ljudi iz čitavog regiona godinama dolaze u selo Lješljane. O čudotvornim dejstvima vrela i blata Lješljana sa jugozapadnih padina planine Kozare svjedoci su brojni posjetioci, koji nakon saznanja o ljepotama i blagodatima ovog kraja odlučuju da ga posjete.

Vlada Republike Srpske u narednom period, u saradnji s investitorima, planira izgradnju banjsko-rekreativnog kompleksa, koji će predstavljati lječilište i izletište, a koji bi zbog mineralnih voda, koje su isključivo dar prirode, i specifičnosti terena, prirode i zelenila, bio primamljiv domaćim i gostima iz susjednih zemalja. Plan je da se ne narušavajući prirodne ljepote sagradi funkcionalno lječilište, ali i oaza za sve ljubitelje prirode, mira i tišine.

Zbog blizine planina Kozare i Grmeča, te rijeke Une, koja posjetioce očarava ljepotom, ovo područje veoma je zanimljivo turistima.

Pored efikasnog liječenja oboljenja, banjska voda je efikasna i u poljoprivredi, te postoji mogućnost korištenja za prskanje voća i povrća. Iz tih razloga u planu je i dalje istraživanje da bi mogla poslužiti i poljoprivrednicima.

Vitnički kiseljak, Zvornik

Na obroncima planine Majevice, okruženo šumovitim brežuljcima sa sjeverne, zapadne i južne strane, dok se na ističnoj strani prostire ravničarski predio, sve do rijeke Drine, udaljeno od Zvornika 24 km, smješteno je izvorište mineralne vode Vitnički kiseljak.

Ambijent koji okružuje izvorišta obogaćen je zelenilom i ekološki očuvanom okolinom, dok se duž toka rijeke Jasenice prostire devet izvorišta po kvalitetu, ljekovitosti i ukusu različitih mineralnih voda jedinstvenih u Evropi.

Vode su otkrivene krajem 18. i početkom 19. vijeka. Ime su dobile po redoslijedu pronalaska i obrade izvora od jedan do devet. Stručnom analizom kvaliteta i sastava vode utvrđeno je prisustvo kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, aluminijuma, mangana, hlora i brojnih kiselina koje vodu čine ljekovitom.

Ljekovito dejstvo voda koje izviru u Kiseljaku pokazalo se uspješno kod liječenja različitih oboljenja kao što su čir na želucu, šećerne bolesti, malokrvnost, upale disajnih puteva, bubrežne bolesti, oboljenje žuči i žučnih puteva, oštećenje arterijske cirkulacije.

Lokalitetu još nedostaju banjsko-rekreativni kompleksi, smještajni kapaciteti, tereni za sportske aktivnosti i druge aktivnosti.

Vitnički Kiseljak, udaljen 15 km od Loznice, 24 km od Zvornika te 45 km od Bijeline, i smješten u najužem graničnom pojasu sa Srbijom, predstavlja raskrsnicu važnih putnih pravaca, zbog čega se broj posjetilaca povećava.

Vjerski turizam

Pored planinskog i banjskog turizma, uvijek atraktivna u Srpskoj je i ponuda vjerskog turizma, gdje se akcenat stavlja na istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje, gdje je TO ovoga grada u svoju ponudu uvrstila turističku turu obilazaka srednjovjekovnih manastira ovoga kraja, kao što su Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačka Gračanica.

Avanturistički turizam

Najznačajniji predjeli s razvijenom ponudom avanturističkog turizma su tokovi i okruženje rijeka Tare i Vrbasa, koje omogućavaju kombinaciju raznih sportskih aktivnosti.

U turističkoj ponudi u posljednjih nekoliko godina na samom vrhu nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi kao što su rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning, planinarenje i brojni drugi. Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma svakako su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena i drugi.

Eko-etno turizam

Posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa su etno-selo Stanišići, kod Bijeljine, i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske. Tome treba dodati i bogatu ponudu seoskog turizma planine Ozren, gdje posjetioci mogu da uživaju u mirnom i ugodnom ambijentu seoskih domaćinstava, koja im nude svoje usluge. Tu je i veoma atraktivno izletište, smješteno između Banje Luke i Prijedora, Eko-centar “Ljekarice”.

Seoski turizam u Republici Srpskoj sa 2.600 sela ima veliki potencijal, koji nije najbolje razvijen. Ekspanzija ovog vida turizma je u toku, a napredak je vidljiv iz godine u godinu, posebno na području opština Šipovo i Mrkonjić Grad.

Lov i ribolov

Velike potencijale Republika Srpska ima i kada je riječ o lovnom i ribolovnom turizmu. Kroz RS protiče jedna od najčistijih rijeka Evrope – Pliva, izuzetne bistrine, specifične boje, koja predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Upravo na ovoj rijeci 2010. godine održano je Evropsko prvenstvo u fly-fishingu.

Posebna mogućnost ulaganja uočena je u oblasti proširenja smještajnih kapaciteta visoke kategorije u velikim gradskim centrima kao što su Banja Luka, Trebinje, Foča, Višegrad i Istočno Sarajevo.

S trendom ubrzanog razvoja, a u skladu s potencijalima koje pruža Republika Srpska, postoji mogućnost ulaganja domaćih i stranih investitora u kongresni turizam. Republici Srpskoj nedostaju sale sa 300 mjesta u kojima bi se realizovao sve više popularan kongresni turizam.