Veliki interes lokalnih zajednica da dovedu investitore u slobodne zone

27.01.2022 Vijesti

Nakon što je prošle godine usvojen Zakon o slobodnim zonama Republike Srpske, mnoge lokalne zajednice zainteresovane su za njihovo osnivanje i privlačenje što većeg broja investitora.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske podsjetili su za “Nezavisne” da je Zakon o slobodnim zonama usvojen 9. februara prošle godine.

“Zakonom je preciziran postupak osnivanja i početak rada slobodne zone, budući da se u ovom postupku zahtijeva uključenost više nadležnih organa i institucija različitih nivoa vlasti, kao i paralelna primjena Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i Zakona o slobodnim zonama u BiH”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, pojedine procedure su pojednostavljene na način da institucije pribavljaju dokumentaciju po službenoj dužnosti.

“Zakonom je jasnije propisana nadležnost i uloga svih institucija RS u osnivanju i praćenju rada slobodnih zona, a Ministarstvo je određeno kao nadležni organ koji učestvuje u postupku osnivanja slobodne zone i vodi evidenciju o njenom broju i rezultatima poslovanja”, naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Dodali su da je Vlada Republike Srpske 9. decembra prošle godine donijela rješenje o davanju saglasnosti za područje slobodne zone Slobodna zona Trebinje i utvrđivanju opravdanosti njenog osnivanja.

“Takođe, Bratunac, Gradiška, Srebrenica, Šamac i nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave pokazali su interes za osnivanje slobodnih zona i nalaze se u fazi pripreme dokumentacije. U stalnom kontaktu smo sa njima. Veliki potencijal imaju gradovi poput Gradiške, Bijeljine, Doboja i sve druge opštine sa dobrom saobraćajnom konekcijom, infrastrukturom, dostupnom radnom snagom i zainteresovanim kompanijama”, objasnili su iz resornog ministarstva.

Istakli su da bi uspostavljanje i funkcionisanje slobodnih zona u RS uticalo na veći priliv domaćih i stranih investicija, više novih radnih mjesta, veća ulaganja u infrastrukturu, veći obim posla za kooperante iz domaće privrede, kao i stvaranje uslova za sticanje novih znanja i vještina domaće radne snage.

“Registrovane slobodne zone ostvaruju benefite na republičkom i na lokalnom nivou. To su oslobađanje od PDV-a, roba u slobodnoj zoni je oslobođena od plaćanja carina, a opštine ili gradovi mogu samostalno da daju posebne povlastice u skladu sa svojim nadležnostima, dok republički organi uprave mogu da ponude podsticaje koje i inače daju privrednicima”, naglasili su iz ovog ministarstva.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kazao je za “Nezavisne” da je prostorno-planskom dokumentacijom planirano da slobodna ekonomska zona u ovom gradu bude uz samu granicu sa Hrvatskom, kod novog mosta i carinskog terminala.

“Novi most i Gradiška su vrata Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želja je da iskoristimo našu dobru poziciju i trend koji je prisutan u Evropskoj uniji, kao i njena znanja i tehnologije. Trenutno smo u odabiru konsultantske kuće koja će nas voditi kako bi se uspostavila slobodna zona”, naveo je Adžić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Minić otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić otvorio je danas u Obudovcu Prvu konferenciju mladih u…

18.09.2024 Vijesti

Rafinerija ulja Modriča na najvećem evropskom sajmu Lubrikant Ekspo u Dizeldorfu

Rafinerija ulja Modriča predstavlja svoj asortiman na međunarodnom sajmu Lubrikant Ekspo u Dizeldorfu, koji se ove…

18.09.2024 Vijesti

Uz podršku podsticajnih sredstava, mladi se u Srpskoj odlučuju za ostanak na selu

Prva konferencija mladih u poljoprivredi biće otvorena sutra u Obudovcu i okupiće oko 250 mladih poljoprivrednika i…

18.09.2024 Vijesti

Ćurić: U Trebinju u toku realizacija 20 miliona KM investicija

Grad Trebinje krupnim koracima ide naprijed, u ovoj godini realizuju se brojni infrastrukturni projekti koji su…

17.09.2024 Vijesti