Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRBRS: Republika Srpska ima šta da pokaže svijetu

21.04.2022 Vijesti

Republika Srpska ima šta da pokaže svijetu. Prikupljajući informacije sa terena, tokom kreiranja i kompletiranja investicionih profila gradova i opština, kao i profila Republike, sad smo i sasvim sigurni da imamo i potencijale i ljepote, a mi u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske (IRBRS) radimo na tome da ih predstavimo zainteresovanim investitorima, kao i da pojednostavimo i olakšamo pristup informacijama.

Ovo je rekao v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac za magazin „Prestiž“, govoreći o aktivnostima Sektora za promociju stranih investicija IRBRS.

Novi sektor

„Osnovali smo Sektor za promociju stranih investicija – da identifikujemo investicione mogućnosti, potencijale i kapitalne projekte i Republike Srpske i naše 64 opštine. Cilj je da kompletiramo profile na jednom mjestu i učinimo ih dostupnim i domaćim i stranim investitorima – da privučemo ulagače, i na taj način omogućimo zapošljavanje i ojačamo privredni ambijent“, objasnio je Vrhovac.

On je rekao da želi da IRBRS bude prepoznata kao pokretač mnogih novih i sjajnih stvari u Republici Srpskoj, te da su proaktivnost i prepoznatljivost njihove riječi.

Baza podataka i prevod na strane jezike

Objasnio je da je već kompletiran profil za 51 opštinu, a da se za preostalih 13 čeka još samo poneka dopuna. Profili se unose u Bazu podataka za strane investicije IRBRS i prevode se na engleski, a razmatra se i mogućnost da budu prevedeni i na druge jezike.

„Zahuktali smo se i u izradi investicionog profila Republike Srpske. Na jednom mjestu, u IRBRS, i strani, ali i domaći investitori, imaće priliku da dobiju sveobuhvatne informacije – od ljudskih resursa, troškova poslovanja u vidu direktnih i indirektnih poreza, naknada i drugih poreskih i neporeskih davanja, podrške investitorima u obliku podsticaja, subvencija i olakšica, do slobodnih i poslovnih zona, nekretnina i kapitalnih projekata Republike Srpske i njenih opština i gradova…“, rekao je Vrhovac.

Šta sa profilima?

Investicioni profil Republike Srpske i investicioni profili opština i gradova biće baza za informisanje investitora koji se odluče da u Republici Srpskoj realizuju određene investicione projekte kroz greenfield ili brownfield investicije, javno-privatno partnerstvo, koncesije…

Investicionim profilima će informisati međunarodne institucije i finansijske organizacije radi dobijanja određenih grant sredstava, povoljnih kredita i uspostavljanja strateških partnerstava, s ciljem realizacije kapitalnih projekata Republike Srpske, gradova i opština (kanalizacije, vodovodi, kolektori, stadioni, bolnice, toplane….)

„Investicione profile ćemo koristiti na sajmovima, konferencijama, kongresima, u predstavništvima Republike Srpske, ambasadama, u razgovoru sa predstavnicima poslovne dijaspore i u drugim prilikama. I to sve kako bismo doveli do većeg priliva direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, novog zapošljavanja i jačanja privrednog ambijenta“, rekao je Vrhovac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti

Na pomolu saradnja Srpske i kineske kompanije Huawei

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je na Jahorina ekonomskom forumu održao sastanak sa potpredsjednikom kompanije…

15.05.2024 Vijesti