DODIK SEMBERSKIM RATARIMA: Radite, sijte, a mi nećemo dozvoliti da budete u minusu

13.07.2022 Vijesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u Bijeljini rast budžeta Republike Srpske za poljoprivredu u narednoj godini na 150 miliona KM i podsticaj od 500 maraka za hektar predate pšenice u narednoj sjetvi.

“Dogovoreno je da je cijena ovogodišnje pšenice od 62 feninga u Krajini do 64 ili 65 u Semberiji korektna uz sve podsticaje i da to obezbjeđuje određenu i stabilnu dobit”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je održan sastanak o problemima u agraru.

On je naveo da je dogovorena i pravičnija raspodjela zemljišta u vlasništvu grada i Republike koja se daje proizvođačima u zakup, kao i da se prvi put sačini pravilnik u okviru resornog ministarstva koji će predvidjeti subvenciju države od 30 odsto na cijenu zakupa kod privatnih vlasnika zemljišta.

“Imamo fer dogovor i osjećam da sam dio uspjeha ovdje. Ova vlast neće nikada ostaviti seljaka u neizvjesnosti i neće ga pustiti da propadne”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa stotinjak semberskih poljoprivrednika najviše je bilo riječi o budućoj proizvodnji.

“Kao država smo opredijeljeni za očuvanje stabilnosti, imajući u vidu dešavanja u narednim godinama, a stabilnosti nesumnjivo nema ako nemate dovoljno hrane”, ocijenio je Dodik.

On je zaključio da kod otkupne cijene pšenice niko ne bi trebao da bude na gubitku i dodao da mu je drago što je većina učesnika sastanka pohvalila mjere resornog ministarstva i Vlade kao korektne, te potvrdila da su sve uplate poljoprivrednicima gotovo u cijelosti završene.

“Ljudi hoće više površina da obrađuju i to je dominiralo ovim sastankom, žalili su se na zakupe zemljišta koji su visoki kod privatnika i to ćemo rješavati zajedno”, najavio je Dodik.

Najava pozdravljena aplauzom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da je ponosan na ono što je Republika Srpska do sada izdvojila za podršku poljoprivredi i najavio nastavak stimulisanja agrara.

“Radite, sijte, a mi ćemo obezbijediti podršku agraru i nećemo dozvoliti da budete u minusu i da vaša proizvodnja propadne. Trebamo pomoći i tu smo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Dodik na sastanku sa poljoprivrednicima u Bijeljini kojem se odazvalo više od stotinu domaćih proizvođača hrane.

On je naveo da je ponosan na ono što je Republika Srpska do sada izdvojila za društvenu, javnu i finansijsku podršku poljopriredi, uz dosta stimulativnih mjera i najavio nastavak stimulisanja agrara, prvenstveno za narednu sjetvu.

“Vi nećete raditi ispod ove cijene ni iduće godine, usmjeravaćemo podsticaje i to je najodgovornije što možemo da učinimo”, istakao je Dodik nakon što je saslušao probleme, ali i pohvale semberskih poljoprivrednika.

Prema njegovim riječima, proizvodnja hrane je globalno postala najvažnija za društvo i samo one države koje imaju dovoljno hrane mogu da računaju na stabilnost, a Republika Srpska ima zemljište i klimu kao dobre pretpostavke.

“Mir, sigurnost, energija i hrana su danas važni za svako društvo i mi to u Republici Srpskoj obezbjeđujemo”, poručio je Dodik.

Dodikova najava podrške poljoprivrednicima pozdravljena je aplauzom, a on je izrazio spremnost da se nađe dobro rješenje i za problem davanja zemlje u zakup na koji su ukazali, te rast podsticaja koji bi obezbijedio izvjesnost rada u agraru.

Sastanak Dodika i resornog ministra Borisa Pašalića sa semberskim poljoprivrednicima održan je u hotelu “Drina”.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti

Na pomolu saradnja Srpske i kineske kompanije Huawei

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je na Jahorina ekonomskom forumu održao sastanak sa potpredsjednikom kompanije…

15.05.2024 Vijesti

Povezivanje temelj razvoja: Sedmi “Jahorina ekonomski forum” okupio više od 600 učesnika

Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti, poručeno je sa Jahorine, gdje je svečano otvoren sedmi…

14.05.2024 Vijesti

Najavljena nova njemačka investicija u Prnjavoru, Mayer planira gradnju proizvodne hale od oko 5.000 kvadrata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u petak u Banjaluci sa predstavnicima njemačke…

13.05.2024 Vijesti