Đokić: Obnovljivi izvori energije fokus djelovanja u narednom periodu

25.01.2023 Vijesti

Promjena strukture energetskog sektora i ulaganje u obnoviljive izvore energije, te saradnja zemalja regiona po ovom pitanju biće fokus djelovanja u narednom periodu, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić je na Balkan Solar Sumitu rekao da je to važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse, kao i promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske i regiona.

– Uvjeren sam da će konferencija dati konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja i nedoumice, kao i kvalitetne zaključke koji će nam biti putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva – ističe Đokić.

Đokić kaže da če zemlje regiona morati da promijene strukturu svog energetskog sektora, koji će dobiti više obnovljivih izvora energije, kao i da bolje sarađuju u ovim pitanjima.

– Stoga je ulaganje u ovaj potencijal i korištenje ovih izvora energije od ključnog značaja u postizanju ciljeva koje smo definisali našim strateškim i zakonskim propisima i obavezama definisanim Ugovorom o Energetskoj zajednici – kaže Đokić.

Vlada Republike Srpske uspjela je, dodaje, da ovaj sektor predstavi kao područje u kome leži veliki kapacitet za razvoj novih projekata i, samim tim, veći priliv novca u privredu.

– To su prioritetna područja na kojima se bazira naš dalji razvoj i koja ulijevaju nadu u jedan daleko kvalitetniji i bolji život naših građana, a od efekata tih investicija će veliku korist imati svi. Iskreno vjerujem da je budućnost Republike Srpske u razvoju sektora obnovljivih izvora energije, pa i solarne energije, veoma svijetla – kaže Đokić.

Ovaj samit, koji je posvećen solarnoj industriji i solarnoj energiji, se održava 9. i 10. februara u Banjaluci, u Banskom dvoru, a okupiće vodeće regionalne stručnjake iz ove oblasti.

Stručnjaci će tokom panela i predavanja predstavnicima biznis sektora i investitorima približiti benefite solarnih elektrana, te buduće perspektive i najnovije trendove u ovom segmentu.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Govoreći o aktivnostima koje resorno ministarstvo preduzima u afirmaciji korištenja solarne energije i izgradnje solarnih elektrana, Đokić ističe kao najvažnije donošenje zakonskog okvira koji omogućava afirmaciju ovog resursa i njegovo stavljanje u funkciju razvoja naše zemlje.

Uvedena je i kategorija kupac-proizvođač i kategorija zajednica obnovljive energije, sa ciljem povećanja broja proizvođača električne energije prvenstveno za vlastite potrebe.

Sve navedeno će, kaže ministar Đokić, znatno uticati na povećanje izgradnje objekata ove vrste i povećanje udjela tzv. “zelene” energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj.

Đokić je rekao da je primjena mjera energetske efikasnosti izuzetno važan segment u obezbeđenju održivosti naše privrede i da ima višestruke koristi.

Sve odgovore u vezi gradnji solarnih elektrana i drugih zanimljivih tema iz ove oblasti zainteresovani imaju priliku čuti upravo na ovom samitu.

(RTRS)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Srpska sve češći izbor turista, Trebinje se nada novim rekordima

Da prirodne ljepote Srpske sve više privlače turiste pokazuju i podaci za prva tri mjeseca ove godine kada je Srpsku…

07.05.2024 Vijesti

Banjalučkim privrednicima milion i po maraka

Grad Banjaluka raspisao je javni poziv za za dodjelu subvencija poslovnim subjektima u Banjaluci za 2024. godinu, za…

07.05.2024 Vijesti

Gradiška: Domaći proizvođači postaju prepoznatljivi u regionu

Šta to proizvođači hrane mogu da ponude tržištu moglo se vidjeti na Sajamskim danima u Gradišci. Promovisano je i…

29.04.2024 Vijesti

U Pelagićevu izgradnja solarne elektrane vrijedne oko pet miliona KM (VIDEO)

Solarne elektrane stručnjaci smatraju energetskim postrojenjima budućnosti. U Srpskoj najviše ih je izgrađeno na…

28.04.2024 Vijesti