Na sajmu privrede u Mostaru 800 izlagača iz 30 zemalja, partner Izrael

02.05.2023 Vijesti

Međunarodni sajam privrede otvoren je u utorak u Mostaru, na kojem će se predstaviti 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Ovogodišnja država-partner sajma je Izrael.

Sajmu, koji će trajati do 6. maja, između ostalih prisustvuju i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, poručila je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u Bosni i Hercegovini te da ne predstavlja lokalni, nego događaj veoma bitan za cijelu regiju.

“Mostarski sajam je simbol regionalne predanosti saradnji i razvoju. On je dugogodišnjom tradicijom postao mjesto okupljanja svih ključnih sudionika u ekonomskoj saradnji, što dokazuje i sve češća saradnja regionalnih korporacija. Sajam je ogledalo našeg poduzetništva”, naglasila je Krišto.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, rekao je u govoru kako se BiH, ali i cijela regija nalaze pred brojnim izazovima.

“Nama su potrebne inicijative koje promovišu saradnju i povezivanje, posebno u vrijeme rastuće polarizacije. Ekonomija je jedan od ključnih faktora. Važna poruka se šalje i time što su uz našu predsjedavajuću, prisutni i premijeri susjednih zemalja, čime se šalje poruka o razumijevanju potreba naše uzajamne saradnje s obje strane”, istakao je Nikšić.

Brnabićeva je, između ostalog, u govoru spomenula svoju posjetu Zagrebu u nedjelju, te istakla da se nada će se i u budućnosti nastaviti razvijanje jednog mirnog, stabilnog i prosperitetnog Balkana za sve građane i privrednike.

“Bilateralna razmena BiH i Srbije u poslednjih 10 godina je udvostručena. Koliko je BiH naš važan partner pokazuje i činjenica da je BiH naš drugi izvozni partner, a Srbija je BiH treći izvozni partner. Kada se pogledaju ovi parametri vidi se koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal saradnje”, rekla je Brnabićeva i pozvala BiH i Crnu Goru da se priključe inicijativi “Otvoreni Balkan” jer je, kako ona kaže, od velike važnosti slobodni protok robe, kapitala, usluga i otvorenost granica 24/7.

Plenković je naglasio da je za BiH veliki korak naprijed to što je postala država kandidat za članstvo u EU.

“Vidim mogućnost intenziviranja saradnje Hrvatske i BiH. Hrvatska je strateški partner BiH. Trgovinska razmjena povećana je za 50 odsto u godinu dana, a podaci govore da je ove godine veća za 10 odsto nego u istom periodu prošle godine”, kazao je Plenković.

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, obratio se putem video-linka te poručio da su svi predani unapređenju mira, prosperiteta i budućnosti.

“Ako se Izrael sa svojim tehnološkim mogućnostima udruži sa zemljama Balkana koje imaju mnoge talente, može se postići saradnja od uzajamne koristi”, naveo je Netanjahu.

Iako je bio najavljen kao gost sajma, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nije bio prisutan na otvaranju. Takođe, prisutni nisu bili ni ministri iz Srpske u Savjetu ministara BiH Staša Košarac, Zoran Tegeltija i Nenad Nešić, te Radovan Višković, premijer RS, prenose Nezavisne.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Koridor 5C u punom zamahu i u Srpskoj

Doboj postaje raskršće autoputeva i žila kucavica prema Srbiji i Hrvatskoj. Tako je i koridor 5C koji prolazi kroz…

25.04.2024 Vijesti

Potpisani ugovori o projektima na Јahorini vrijednosti veće od tri miliona KM

Načelnik opštine Pale Boško Јugović i izvođač radova “Eko euro tim” iz Banjaluke potpisali su danas…

24.04.2024 Vijesti

Đokić sa predstavnicima kineske kompanije o mogućoj saradnji

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je na sastanku sa predstavnicima kineske…

23.04.2024 Vijesti

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti