Otvoren Јavni poziv Vlade Srpske za direktna ulaganja; Podsticaji za mala i srednja preduzeća (VIDEO)

12.09.2023 Vijesti

Vlada Republike Srpske podržava modernizaciju privrednih subjekata i preduzetnika. Do 17. septembra otvoren je Јavni poziv za direktna ulaganja kojim je predviđeno 14,5 miliona maraka.

Iduće sedmice trebalo bi da bude otvoren i Јavni poziv za podsticaje za mala i srednja preduzeća. Svi koji budu ispunjavali uslove dobiće pomoć jer oni pune republički budžet. Ovo je najavio ministar privrede i preduzetništva, Vojin Mitrović prilikom posjete firmi “Drinjača” iz Šekovića.

“U korak s vremenom” moto je izvozno orjentisane firme “Drinjača” koja proizvodi namještaj od modeliranih ploča i drveta i brikete za tržište EU. Prate nove trendove i zahtjeve tržišta ,u čemu imaju i podršku Vlade Srpske. Za tri godine dobili su 97.000 KM podsticaja za direktna ulaganja, a 47.000 KM za povećanje plata radnicima. Apliciraće i na predstojeći javni poziv radi automatizacije i modernizacije proizvodnje.

Uporedo sa osavremenjavanjem proizvodnje stvarani su i bolji uslovi za rad preko stotinu zaposlenih, od čega su 50 odsto žene. Prošlogodišnji poslovni plan prebačen je za 25 posto, a u odnosu na 2021. udvostručili su produktivnost i promet.

Podrškom privrednim subjektima koji uvode nove tehnologije, inovacije, digitalizaciju, povećava se produktivnost , konkurentnost i broj zaposlenih – raste dobit firmi, ali i prihod u budžetu. Od sljedeće nedjelje mala i srednja preduzeća i preduzetnici moći će da apliciraju za podsticaje .

– Kada sagledamo koliko privrednih preduzetnika bude apliciralo mi ćemo se potruditi da nađemo i dodatna sredstva kako bi svi oni koji budu aplicirali bili zadovoljeni, odnosno da dobiju pomoć Vlade, jer zaista to i zaslužuju ponoviću još jednom oni su ti koji pune budžet – rekao je ministar privrede Vojin Mitrović.

“Drinjača” iduće godine planira automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje radi povećanja produktivnosti i kvaliteta, smanjenje troškova i drvnog otpada.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti

Na pomolu saradnja Srpske i kineske kompanije Huawei

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je na Jahorina ekonomskom forumu održao sastanak sa potpredsjednikom kompanije…

15.05.2024 Vijesti