Uz direktna ulganja Vlade Mađarske, Srpska će realizovati tri kapitalna projekta

08.04.2024 Vijesti
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci i susret sa predsjednikom Miloradom Dodikom pokazali su duboko razumijevanje Mađarske za situaciji u Srpskoj i aktuelne procese, ocjenila je ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica.

Ekonomski forum pokazao je i da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj. Za tri projekta u Srpskoj izdvojila je 140 miliona evra.

Ovo su istorijski momenti koji pokazuju razumijevanje Budimpešte za sve šta se dešava u Republici Srpskoj. Ovako je posjetu Viktora Orbana i mađarske delegacije Banjaluci opisala ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica. Dodaje da postignuti dogovori dvije vlade vode daljem unapređenju privredne saradnje, ističući da je u ovom trenutku Mađarska glas Republike Srpske u međunarodnim odnosima.

– Suverenizam koji je dio njegovog političkog indentiteta,diskursa i agende je u stvari ono što je presudilo da ne samo da se zbliže prijateljski već i da ti preraste u jednu saradnju u raznim segmentima – dodaje Gutić Bjelica.

Dogovorena je saradnja u realizaciji i finansiranju tri projekta, vrijednosti 140 miliona evra. Sve projekte finansira mađarska vlada, a riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane “Hrgud” i solarnog parka “Trebinje”.

– To će biti benefiti i za lokalne zajednica i za Elektroprivredu Srpske, ali i za kompanije koje će to graditi i koje će pomoći da to pustimo u funkciju – navodi generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške ističe da je projekat od velike važnosti, zaštite životne sredine i ekološkog značaja za samu rijeku Savu i za ne samo Gradišku, već Republiku Srpsku kao primjer jedne dobre prakse i lokalne uprave koja zajedno sa svojom Vladom zna i da iplicira i međunarodne projekte i da se izbori za te projekte.

Prostora za ulaganje i unaprijeđenje ima i u oblasti zdravstva o čemu je bilo riječi i na Ekonomskom forumu, kaže resorni ministar Alen Šeranić. Na red je došla oblast telemedicine, što će biti veliki iskorak za Sprsku.

– Nove tehnologije dolaze otvara se prostor dalje za umjetnu inteligenciju da se u nekom segmentu priključimo cijelom zdravstvu,cijeli svijet ide u tom pravcu pa i mi – dodaje Šeranić.

Posebne pogodnosti dobre saradnje Mađarske i Srpske osjetili su poljoprivredni proizvođači. Mađarska mehanizacija, oprema i alati omogućila je poljoprivrednicima da obnove svoju mehanizaciju.

– To je velika prilika da se napravi privredni rast,da se te veze pojačaju kroz ekonomski segmnet.Јer kada je ekonomija jaka i politika je relaksirajuća – navodi urednik ekonomske redakcije „Večernjih novosti“ Dušan Stojaković.

Stručnjaci ocjenjuju da ekonomska aktivnost u prva tri mjeseca ove godine, uključujući i Ekonomski forum sa mađarskim privrednicima, Srpskoj može donijeti samo pozitivne rezulate. Ekonomista Saša Stevanović kaže, da bi ukupni prihodi privrede Srpske ove godine mogli biti veći za dvije milijarde maraka.

– U martu najveći izvoznik je bila Zvornička alumina ako znamo da je najveće izvozno tržište Mađarska,vidimo da sada postoji jedan formu između najvećih provrednika i možemo da zaključimo to što se sada dešava može da bude samo bolje – napominje Stevanović.

Višegodišnja komunikacija između Srpske i Mađarske doprinijela je dobroj saradnji u ekonomskom, političkom i privrednom aspketu. Mađarska privreda je prije dvadeset godina bila suočena sa teškom recesijom, a dolaskom premijera Orbana imala je najveći rast u Evropi. Osim Srpske oni sada ulažu i u druge zemlje.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti

Na pomolu saradnja Srpske i kineske kompanije Huawei

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je na Jahorina ekonomskom forumu održao sastanak sa potpredsjednikom kompanije…

15.05.2024 Vijesti

Povezivanje temelj razvoja: Sedmi “Jahorina ekonomski forum” okupio više od 600 učesnika

Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti, poručeno je sa Jahorine, gdje je svečano otvoren sedmi…

14.05.2024 Vijesti

Najavljena nova njemačka investicija u Prnjavoru, Mayer planira gradnju proizvodne hale od oko 5.000 kvadrata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u petak u Banjaluci sa predstavnicima njemačke…

13.05.2024 Vijesti