Đokić sa predstavnicima kineske kompanije o mogućoj saradnji

23.04.2024 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je na sastanku sa predstavnicima kineske kompanije TBEA Internešnel endžiniring da Vlada Srpske posebnu pažnju poklanja planiranim investicionim ciklusima u energetskom sektoru i u tom smislu postoje brojne mogućnosti za saradnju sa onima koji to žele i ukoliko postoji obostrani interes.

Đokić je razgovarao danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA Internešnel endžiniring, koja je zaniteresovana za realizaciju projekata u Republici Srpskoj, o uspostavljanju saradnje s ciljem pronalaženja odgovarajućeg modela dugoročnog partnerstva.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva saopšteno je da je riječ o kompaniji koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana.

Učesnici sastanka su razgovarali o mogućnostima koje Republika Srpska u tom pogledu nudi stranim investitorima, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Đokić je rekao da je u Republici Srpskoj uloženo već dosta novca u izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije i da je planirano dalje investiranje više milijardi evra.

Kao jedan od prioritetnih strateških projekata koje treba realizovati u narednom periodu Đokić je izdvojio projekat rekonstrukcije postojeće distributivne mreže i s tim u vezi je dogovoreno da se u narednom periodu održe sastanci sa proširenim sastavom učesnika, kako bi se konkretnije razmotrile mogućnosti realizacije tog poduhvata.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su interes za učešće u rekonstrukciji i razvoju prenosne mreže i u tom smislu Đokić je dao podršku, a o čemu treba dalje nastaviti komunikaciju sa predstavnicima Elektroprenosa BiH, koji su nadležni za ovo pitanje.

TBEA Internešnel endžiniring zapošljava 24.000 radnika, ostvaruje godišnji prihod od oko 20 milijardi američkih dolara i svoje proizvode plasira na tržišta 90 zemalja.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti