Digitalizacijom do veće konkurentnosti privrede Republike Srpske

Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske, koji je početkom 2020. potpisan u Banjaluci, predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede. Ovaj pilot-projekat značiće početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Republici Srpskoj.

24.01.2020 Vijesti
digitalizacija privrede

Riječ je o pilot projektu u trajanju od 15 mjeseci, kojim je planirano uspostavljanje centra za digitalnu transformaciju privrede, koji bi bio drugi takav u regionu, jedan već postoji u Srbiji. Među dugoročnim ciljevima Srpske je jačanje privrede kao osnove stabilnog društva, a digitalna transformacija je preduslov za visoko produktivnu privredu.

Potpisnici sporazuma pojasnili su da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti – od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

Digitalna transformacija znači i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resursima – sve što podrazumijeva moderna i efikasna poslovna praksa.

Prilikom potpisivanja sporazuma naglašeno je da je riječ o projektu od velikog značaja za privredu Srpske koji će privrednom subjektu koji se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi poslovanje omogućiti da ostvari bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

Sporazum su u Privrednoj komori Republike Srpske potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, direktor banjalučkog Inovacionog centra Darko Gverić i menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Elen Kalinovski.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Potpisana inicijativa za podizanje praga PDV-a na 150.000 KM

Zanatskopreduzernička komora regije Banjaluka i Područna privredna komora Banjaluka uputili su inicijativu za izmjenu…

31.05.2023 Vijesti

GMP Kompani otvara novu fabriku u poslovnoj zoni Aleksandrovac

Na posljednoj sjednici Skupštini Grada Laktaši usvojena je odluka da kompanija GMP Kompani otvori fabriku u poslovnoj…

30.05.2023 Vijesti

Ovo su najtraženiji radnici u BiH

Na tržištu rada u BiH i dalje su najtraženiji inženjeri i to IT, softver, elektrotehnike, građevine, zatim…

29.05.2023 Vijesti

Dodik: U toku razgovori Srpske i Rusije o obnovi termoelektrana

Republika Srpska razgovara sa Ruskom Federacijom o projektima za obnovu termoelektrana i isporuci opreme za rad u…

26.05.2023 Vijesti