Digitalizacijom do veće konkurentnosti privrede Republike Srpske

Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske, koji je početkom 2020. potpisan u Banjaluci, predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede. Ovaj pilot-projekat značiće početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Republici Srpskoj.

24.01.2020 Vijesti
digitalizacija privrede

Riječ je o pilot projektu u trajanju od 15 mjeseci, kojim je planirano uspostavljanje centra za digitalnu transformaciju privrede, koji bi bio drugi takav u regionu, jedan već postoji u Srbiji. Među dugoročnim ciljevima Srpske je jačanje privrede kao osnove stabilnog društva, a digitalna transformacija je preduslov za visoko produktivnu privredu.

Potpisnici sporazuma pojasnili su da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti – od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

Digitalna transformacija znači i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resursima – sve što podrazumijeva moderna i efikasna poslovna praksa.

Prilikom potpisivanja sporazuma naglašeno je da je riječ o projektu od velikog značaja za privredu Srpske koji će privrednom subjektu koji se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi poslovanje omogućiti da ostvari bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

Sporazum su u Privrednoj komori Republike Srpske potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, direktor banjalučkog Inovacionog centra Darko Gverić i menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Elen Kalinovski.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti