Digitalizacijom do veće konkurentnosti privrede Republike Srpske

Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske, koji je početkom 2020. potpisan u Banjaluci, predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede. Ovaj pilot-projekat značiće početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Republici Srpskoj.

24.01.2020 Vijesti
digitalizacija privrede

Riječ je o pilot projektu u trajanju od 15 mjeseci, kojim je planirano uspostavljanje centra za digitalnu transformaciju privrede, koji bi bio drugi takav u regionu, jedan već postoji u Srbiji. Među dugoročnim ciljevima Srpske je jačanje privrede kao osnove stabilnog društva, a digitalna transformacija je preduslov za visoko produktivnu privredu.

Potpisnici sporazuma pojasnili su da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti – od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

Digitalna transformacija znači i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resursima – sve što podrazumijeva moderna i efikasna poslovna praksa.

Prilikom potpisivanja sporazuma naglašeno je da je riječ o projektu od velikog značaja za privredu Srpske koji će privrednom subjektu koji se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi poslovanje omogućiti da ostvari bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

Sporazum su u Privrednoj komori Republike Srpske potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, direktor banjalučkog Inovacionog centra Darko Gverić i menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Elen Kalinovski.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Vlada Srpske daje nove subvencije za poljoprivredu

Vlada Republike Srpske će i u narednom periodu u kome će trajati kriza, kao i u prethodnom vremenu pandemije, na koji…

27.05.2022 Vijesti

Poljoprivreda ključna privredna grana u Srbiji i Srpskoj

Na zajedničkoj sjednici u Novom Sadu odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP…

26.05.2022 Vijesti

Đokić: Neće biti poskupljenja struje u Srpskoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se u ovoj godini neće mijenjati cijena…

25.05.2022 Vijesti

Vidović: Podrška Vlade kapitalnim projektima u Foči

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović razgovarala je danas u Foči sa načelnikom opštine Milanom…

24.05.2022 Vijesti