Digitalizacijom do veće konkurentnosti privrede Republike Srpske

Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske, koji je početkom 2020. potpisan u Banjaluci, predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede. Ovaj pilot-projekat značiće početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Republici Srpskoj.

24.01.2020 Vijesti
digitalizacija privrede

Riječ je o pilot projektu u trajanju od 15 mjeseci, kojim je planirano uspostavljanje centra za digitalnu transformaciju privrede, koji bi bio drugi takav u regionu, jedan već postoji u Srbiji. Među dugoročnim ciljevima Srpske je jačanje privrede kao osnove stabilnog društva, a digitalna transformacija je preduslov za visoko produktivnu privredu.

Potpisnici sporazuma pojasnili su da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti – od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

Digitalna transformacija znači i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resursima – sve što podrazumijeva moderna i efikasna poslovna praksa.

Prilikom potpisivanja sporazuma naglašeno je da je riječ o projektu od velikog značaja za privredu Srpske koji će privrednom subjektu koji se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi poslovanje omogućiti da ostvari bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

Sporazum su u Privrednoj komori Republike Srpske potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, direktor banjalučkog Inovacionog centra Darko Gverić i menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Elen Kalinovski.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti