“Јаhоrinа еkоnоmski fоrum 2022”: U fokusu posljedice sukoba u Ukrajini na ekonomska kretanja

27.03.2022 Vijesti

Najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH “Jahorina ekonomski forum”, koji će biti održan 26. i 27. aprila, ove godine će okupiti veliki broj regionalnih menadžera, političara, predstavnika akademske zajednice i diplomatskog kora iz desetak zemalja, izjavili su danas organizatori ovog foruma.

Predviđeno je učešće predstavnika iz Francuske, Austrije, NJemačke i Italije, te zemalja regiona.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg foruma Goran Račić najavio je na konferenciji za novinare na Jahorini da bi nakon uvodnog obraćanja peti “Jahorina ekonomski forum” trebali otvoriti jednom sesijom o regionalnoj saradnji i održivom razvoju, na kojoj bi učestvovali predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

“Ove godine smo planirali da se bavimo post-korona ekonomijom. Ipak, najnoviji događaji izazvani sukobom u Ukrajini su nas natjerali da promijenimo temu koja sada glasi `Globalni ekonomski izazovi i prilike`”, rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, tokom ovog foruma će biti razmatrano sve ono što trenutno u ekonomskom smislu opterećuje privredu, a nastojaće se i da se dođe do određenih rješenja i preporuka kako bi privreda u narednom periodu imala bolje uslove poslovanja.

Neke od glavnih tema, ističe Račić, biće i digitalizacija, koja je značajna za jačanje ekonomije, ali i uloga lokalnih zajednica i jačanju njihove konkurentnosti.

“Otvoreni Balkan smo nametnuli kao jednu od centralnih tema. Cilj je da na ovom panelu, na kojem će učestvovati i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, osim predstavnika koju učestvuju u projektu, pozovemo i predstavnike Federacije BiH /FBiH i Crne Gore koji ne žele u ovaj regionalni savez, kako bi nam objasnili zašto su donijeli takvu odluku”, istakao je Račić.

On je dodao da će biti pozvani i predstavnici iz FBiH koji su za priključenje BiH Otvorenom Balkanu.

Račić je naglasio da je završetak foruma rezervisan za razgovor najvećih privrednika iz Srpske i stranih investitora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Predviđeno je da privrednici gospodinu Dodiku iznesu njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, kao i da sugerišu na koji bi način mogao uticati na određene promjene koje se tiču privrednog ambijenta, ali i stišavanja određenih političkih tenzija u BiH”, pojasnio je Račić.

Račić je najavio da je u planu da na Jahorini krajem novembra bude održan regionalni poslovni događaj koji bi se bavio javnim nabavkama.

Predsjednik Programskog odbora foruma Aleksandar LJuboja rekao je da će na 11 panela i dvije sesije pokušati da odgovore na aktuelna pitanja, ne samo ekonomskih, već svih segmenata života, u svjetlu prevazilaženja problema koji iz dana u dan imaju drugi oblik.

“Pretpostavke su da će ekonomija biti u teškoj situaciji, da moramo brzo reagovati u svakom momentu i mijenjati odluke, smjernice i strategije radi zaštite i unapređenja ekonomije. Zato smo obuhvatili sve ono što generiše zapošljavanje i BDP. Krenuli smo od infrastrukture kao nečega što u svakoj državi u svakom kriznom periodu generiše zaposlenost i potrošnju”, ukazao je LJuboja.

Prema njegovim riječima, biće razgovarano o radnoj snazi, kao deficitarnom resursu, kripto valutama, energetici kao nezaobilaznoj temi, koja sada ima sasvim drugu dimenziju, ali i o turizmu, finansijskom sektoru i osiguranju.

“Sve nas to vodi ka pitanju da li je za prevazilaženje ekonomskih izazova potrebno uvezivanje malih ekonomije koje su bliske po geografskoj i infrastrukturnoj mreži, ali i kulturološki i sociološki, odnosno da li `Otvoreni Balkan` može biti odgovor na ove tektonske poremećaje u svijetu?”, rekao je LJuboja.

LJuboja je dodao da će na kraju biti doneseni zaključci, koji će biti sublimirani kroz razgovor sa rukovodstvom Republike Srpske i BiH radi njihove realizacije i integracije.

“Želimo da pokušamo uticati na ekonomska i privredna kretanja. Prethodna četiri foruma su kao rezultat imala da je više od 70 odsto zaključaka izvršna i zakonodavna vlast prihvatila kao osnov za neke promjene ili inicijative koje su oni posle dorađivali”, istakao je LJuboja.

Ovogodišnji forum pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske i Savjeta ministara, biće održan u hotelu “Termag” na Jahorini.

“Jahorina ekonomski forum” predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o najbitnijim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su u velikoj mjeri inkorporirani u politike, mjere i aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i BiH, kao i u ekonomsku praksu u realnom sektoru.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti