Ispunjavanjem uslova Energetske zajednice “Gas-Promet” postao gasni operater

14.12.2020 Vijesti
Gas promet

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) certifikovala je preduzeće “Gas-Promet” sa Pala kao operatera transportnog sistema gasa, ali tek nakon što su ispunjeni glavni zahtjevi Sekretarijata Energetske zajednice, saznaje portal CAPITAL.

Kako je i traženo, “Gas-Promet” je sertifikovan samo za dionice Šepak-Karakaj i Karakaj-Zvornik, a takođe iz upravljačke strukture preduzeća, zbog sukoba interesa, smijenjen je predstavnik “Srbijagasa”, koje u “Gas prometu” ima 39,14 odsto akcija.

Kako se navodi u rješenju RERS-a, član Upravnog odbora “Gas-Prometa” Milan Đukić ujedno je bio i na upravljačkim pozicijama u preduzećima “Srbijagas” i “Novi Sad gas” iz Srbije, što je u suprotnosti sa nekoliko zakona.

U rješenju RERS navodi kako su od “Gas-prometa” kroz proces certifikacije tražili da ukloni nepravilnosti u upravljačkoj strukturi, ali da to nije učinjeno i regulator je bio prinuđen da to uradi.

“U ostavljenom roku, kao ni do trenutka odlučivanja o certifikaciji, podnosilac zahtjeva nije otklonio utvrđene neusaglašenosti pa je bilo nužno, na osnovu Zakona o gasu i Zakona o privrednim društvima utvrditi da gospodin Milan Đukić nema ovlašćenje da koristi glasačko pravo u Upravnom odboru Akcionarskog društva za transport i upravljanje transportnim sistemom prirodnog gasa „Gas-Promet“ Pale. Imajući ovo u vidu, odluke i pravne poslove iz nadležnosti Upravnog odbora podnosioca zahtjeva, u čijem donošenju ili zaključivanju bi učestvovao gospodin Milan Đukić bi bile ništavne u smislu odredbi Zakona o privrednim društvima”, navodi se u obrazloženju RERS-a.

Podsjećamo, jedini ulaz gasa u BiH je u Šepku kod Zvornika. Riječ je o ruskom gasu koji preko Ukrajine i Mađarske stiže u Srbiju a zatim u BiH, gdje najviše korisnika ima u Federaciji BiH i glavnom gradu Sarajevu.

Upravo iz ovog entiteta su početkom godine burno reagovali na zahtjev “Gas-prometa” za certifikat operatera transportnog sistema gasa jer su smatrali kako se time preuzimaju nadležnosti države.

Nije poznato da li će i sada negodovati s obzirom da je Energetska zajednica spriječila je da prepusti potpunu kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH i samo djelimično uvažila zahtjev preduzeća sa Pala.

Takođe postojala je i zabrinutost i sumnja u nezavisnost “Gas-Prometa” s obzirom da “Srbija gas” kao glavni akcionar ima ulogu kako u isporuci gasa za BiH tako i u njegovom transportu, ali je i taj problem sada riješen.

Direktor “Gas-Prometa” Milomir Draganić kaže za CAPITAL kako su strahovi bili neopravdani,.

“Odluka RERS-a znači da je poslovanje preduzeća legalizovano i usklađeno sa Trećim energetskim paketom. “Srbijagas” kao jedan od vlasnika preduzeća i dalje ima pravo na svog člana upravnog odbora samo što taj član ne smije biti u sukobu interesa”, kazao je Draganić.

(Capital.ba)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti