Ispunjavanjem uslova Energetske zajednice “Gas-Promet” postao gasni operater

14.12.2020 Vijesti
Gas promet

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) certifikovala je preduzeće “Gas-Promet” sa Pala kao operatera transportnog sistema gasa, ali tek nakon što su ispunjeni glavni zahtjevi Sekretarijata Energetske zajednice, saznaje portal CAPITAL.

Kako je i traženo, “Gas-Promet” je sertifikovan samo za dionice Šepak-Karakaj i Karakaj-Zvornik, a takođe iz upravljačke strukture preduzeća, zbog sukoba interesa, smijenjen je predstavnik “Srbijagasa”, koje u “Gas prometu” ima 39,14 odsto akcija.

Kako se navodi u rješenju RERS-a, član Upravnog odbora “Gas-Prometa” Milan Đukić ujedno je bio i na upravljačkim pozicijama u preduzećima “Srbijagas” i “Novi Sad gas” iz Srbije, što je u suprotnosti sa nekoliko zakona.

U rješenju RERS navodi kako su od “Gas-prometa” kroz proces certifikacije tražili da ukloni nepravilnosti u upravljačkoj strukturi, ali da to nije učinjeno i regulator je bio prinuđen da to uradi.

“U ostavljenom roku, kao ni do trenutka odlučivanja o certifikaciji, podnosilac zahtjeva nije otklonio utvrđene neusaglašenosti pa je bilo nužno, na osnovu Zakona o gasu i Zakona o privrednim društvima utvrditi da gospodin Milan Đukić nema ovlašćenje da koristi glasačko pravo u Upravnom odboru Akcionarskog društva za transport i upravljanje transportnim sistemom prirodnog gasa „Gas-Promet“ Pale. Imajući ovo u vidu, odluke i pravne poslove iz nadležnosti Upravnog odbora podnosioca zahtjeva, u čijem donošenju ili zaključivanju bi učestvovao gospodin Milan Đukić bi bile ništavne u smislu odredbi Zakona o privrednim društvima”, navodi se u obrazloženju RERS-a.

Podsjećamo, jedini ulaz gasa u BiH je u Šepku kod Zvornika. Riječ je o ruskom gasu koji preko Ukrajine i Mađarske stiže u Srbiju a zatim u BiH, gdje najviše korisnika ima u Federaciji BiH i glavnom gradu Sarajevu.

Upravo iz ovog entiteta su početkom godine burno reagovali na zahtjev “Gas-prometa” za certifikat operatera transportnog sistema gasa jer su smatrali kako se time preuzimaju nadležnosti države.

Nije poznato da li će i sada negodovati s obzirom da je Energetska zajednica spriječila je da prepusti potpunu kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH i samo djelimično uvažila zahtjev preduzeća sa Pala.

Takođe postojala je i zabrinutost i sumnja u nezavisnost “Gas-Prometa” s obzirom da “Srbija gas” kao glavni akcionar ima ulogu kako u isporuci gasa za BiH tako i u njegovom transportu, ali je i taj problem sada riješen.

Direktor “Gas-Prometa” Milomir Draganić kaže za CAPITAL kako su strahovi bili neopravdani,.

“Odluka RERS-a znači da je poslovanje preduzeća legalizovano i usklađeno sa Trećim energetskim paketom. “Srbijagas” kao jedan od vlasnika preduzeća i dalje ima pravo na svog člana upravnog odbora samo što taj član ne smije biti u sukobu interesa”, kazao je Draganić.

(Capital.ba)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti