Agrarni budžet za 2021. godinu 75 miliona KM

21.12.2020 Vijesti
Boris Pašalić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da agrarni budžet za narednu godinu iznosi 75 miliona KM, ali da to nisu sva sredstva koja će biti izdvojena.

“Imamo i određene pozicije koje se odnose na veterinarstvo i neke druge namjene. Imamo i dodatna sredstva iz različitih projekta koja nisu kreditna, a riječ je od 100 do 150 miliona KM koja će direktno da budu plasirana u poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Pašalić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da su isplaćeni podsticaji za mlijeko koji iznose od 2,1 do 2,5 miliona KM, te iz Kompenzacionog fonda tri miliona KM za meso.

“Do sada smo isplatili nešto manje od 50 miliona KM od predviđenih 70, koliko iznosi agrarni budžet za ovu godinu. Imamo ambiciju da do kraja februara naredne godine sve izmirimo. Iz Kompenzacionog fonda od odobrenih 10 miliona KM isplatili smo osam”, dodao je Pašalić.

On je naglasio da je ove godine izdvojeno 10 miliona KM za poljoprivredu od čega iz Kompenzacionog fonda pet miliona za kapitalne investicije, a 5,5 miliona iz budžeta Srpske.

“Ovim isplatama smo angažovali i 39 miliona KM sredstava poljoprivrednih proizvođača što je ukupno oko 50 miliona KM. Sredstva su iskorištena za nabavku traktora, priključaka i izgradnju staja. Ukoliko ovu mjeru zadržimo, a hoćemo, možemo obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju što je preduslov za razvoj poljoprivrede”, rekao Pašalić.

Prema njegovim riječima, ova godina bila je uspješna za Republiku Srpsku kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, a prinosi najvažnijih poljoprivrednih kultura bili su veliki.

Kada je riječ o ulaganjima u vodoprivredne objekte, ministar je rekao da je mnogo uloženo u posljednjih osam godina, tačnije više od 220 miliona KM.

“Trenutno radimo u Brodu, Srpcu, Bijeljini i Milićima, a naredne godine radićemo u Modriči, Zvorniku i Doboju. Sredstva ulažemo u izgradnju nasipa i uređenje riječnih korita, a počećemo naredne godine da radimo i dionicu drinskog nasipa u Bijeljini”, zaključio je Pašalić.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti