“Alumina” zaposlila 50 novih radnika

20.06.2023 Vijesti

Kompanija „Alumina“ nastavlja sa zapošljavanjem novih radnika. Proteklih dana posao je dobilo 50 radnika, koji su uglavnom angažovani u neposrednom procesu proizvodnje, ali i za potrebe održavanja postrojenja i opreme u najvećem zvorničkom kolektivu.  Među njima, najviše je sa srednjom stručnom spremom tehničkog smjera, te jedan broj zanatskih zanimanja, kao što su bravari i varioci.

U menadžmentu kompanije očekuju da, prije svega,  novoprimljeni mladi ljudi stasaju u dobre radnike i ozbiljne izvršioce svojih poslovnih obaveza u narednih godinu dana kada se očekuje značajniji odliv zaposlenih iz fabrike radi odlaska u penziju.

-Bez obzira na tehnologiju koju fabrika ima i bez obzira na tržište i sirovina i gotovih proizvoda, ako nemamo kvalitetne radnike da izvrše proizvodnju, odnosno preradu i plasman gotovih proizvoda,  kompanija je zaludna – kaže Zoran Stevanović, predsjednik Upravnog odbora „Alumine“, napominjući da je kompanija pripremila program ljudskih resursa kako bi se krenulo u zanavljanje svih proizvodnih pozicija u ovoj fabrici.

Govoreći o materijalnom položaju zaposlenih u „Alumini“,  Stevanović kaže:

-Borićemo se da već od sljedećeg mjeseca krene isplata 13 plate. Učinićemo praktično sve da radniku ovdje bude bolje, da radnik u ovoj fabrici bude zadovoljan. Do kraja godine nastojaćemo da uradimo pravilnik o vrednovanju, gdje ćemo prednost dati proizvodnim radnicima koji će moći da ostvaruju još bolja primanja, odnosno biće još bolje nagrađeni za svoj rad, a sve u zahvalnost za njihovu lojalnost i za podršku u dosadašnjem radu kompanije – istakao je prvi čovjek „Alumine“.

Budući radnici nisu krili zadovoljstvo što počinju da rade u „Alumini“, s obzirom na, kako su rekli, privilegije koje imaju zaposleni u ovoj fabrici. Uz to, dodaju, ovdje vide svoju perspektivu i budućnost.

-Dobiti posao u jednoj ovako velikoj fabrici predstavlja sigurnost za nas mlade radnike koji smo tek na početku naše radne karijere. Srećan sam što počinjem da radim u „Alumini“,  jer mi i otac ovdje radi blizu 40 godina, tako da nastavljam porodičnu tradiciju – kaže Vladan Tanić iz Tabanaca.

Mika Jović je novi radnik na pogonu za proizvodnju korunda.

-Drago mi je što sam dobio posao u „Alumini“. Mlad sam, željan dokazivanja – ističe Jović, kome je majka zaposlena u ovoj fabrici.

Prvi posao dobio je i Radan Cvijetinović, koji je na birou za zapošljavanje u Zvorniku dvije godine.

-Danas je veoma teško naći posao u struci. Želim da učim i napredujem, jer u ovoj fabrici vidim sigurnost i perspektivu – navodi Cvijetinović.

Vladan Mićić, tehničar elektroenergetike, počeo je da radi na pogonu Kalcinisanja i sušenja glinice i hidrata.

-Imam dosta drugova i članova familije koji rade u „Alumini“ i od njih sam čuo sve najbolje o ovoj fabrici, tako da sam konkurisao za posao. Ne želim da idem van svoje države, želim da stvaram porodicu i da radim i živim u Republici Srpskoj – naglašava Mićić.

Angažovanje u „Alumini“ mnogo znači i Nenadu Aleksiću, koji je jedno vrijeme radio u inostranstvu.

-Bio sam u Njemačkoj, dvije godine sam radio kao bravar u okolini Frankfurta, da bi se nedavno vratio u rodni kraj. Svoju perspektivu vidim u ovoj fabrici – kazuje Aleksić.

Prije stupanja na posao, novoprimljeni radnici su prošli sve vrste obuka iz domena rada Sektora integrisane zaštite, te upoznali se sa pravima i obavezama iz radnog odnosa.

Privredno društvo „Alumina“ trenutno zapošljava 1.580 radnika.

 

(A.M.)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti