ANALIZA Statistika ohrabruje: Industrija Srpske bilježi blagi oporavak

26.01.2021 Vijesti

Industrija Republike Srpske u posljednjim mjesecima prošle godine zabilježila je blagi oporavak, što bi na zadovoljstvo svih mogao biti uvod u nešto pozitivnija privredna kretanja u ovoj godini, nakon negativnih posljedica koje je sa sobom donijela pandemija korona virusa u protekloj kriznoj godini, pokazuje analiza portala Banjaluka.net.

Naime, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u decembru prošle godine, u poređenju sa novembrom 2020. godine, veća je za četiri odsto, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Ohrabrujući podaci za cjelokupnu ekonomiju Republike Srpske

Ekonomski stručnjaci se slažu da su ovo veoma ohrabrujući podaci za cjelokupnu ekonomiju Republike Srpske, posebno ako se ima u vidu da kriza koju je izazvala pandemija korona virusa i dalje traje, da su ugroženi brojni poslovni procesi, usporena razmjena roba sa inostranstvom, a da poslovni partneri iz inostranstva smanjuju svoje narudžbe od domaćih firmi.

Prema njihovim riječima, očigledno je da privreda Republike Srpske bilježi blagi oporavak, i najavljuje moguća pozitivna kretanja u narednim mjesecima, na zadovoljstvo svih građana Srpske.

Tome u prilog idu i podaci Poreske uprave Republike Srpske, prema kojima je u prošloj godini zabilježen rast naplate javnih prihoda u Republici Srpskoj, koja je za oko pet miliona čak i veća nego 2019. godine koja je bila rekordna godina u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja.

Prilagođena industrijska proizvodnja veća za gotovo četiri odsto

Da su kretanja u blagom usponu pokazuju i podaci o ukupnoj kalendarski prilagođenoj industrijskoj proizvodnji u Republici Srpskoj u decembru 2020. godine, u poređenju sa decembrom 2019. godine veća je za gotovo četiri procenta.

Ovo je, prema mišljenju ekonomskih analitičara, posebno važno, ako se ima u vidu da u tom mjesecu 2019. godine Republika Srpska nije osjećala niti trpila posljedice pandemije korona virusa.

“U decembru 2020. godine u odnosu na novembar 2020. godine, desezonirana industrijska proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 15,1 odsto, kapitalnih proizvoda za 11,1 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 odsto, dok je proizvodnja energije i netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za po 2,1 odsto”, precizirali su iz Zavoda za statistiku RS.

Prema njihovim podacima, u decembru 2020. godine u odnosu na decembar 2019. godine kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za čak 52 procenta, kapitalnih proizvoda za 30,8 odsto i intermedijarnih proizvoda za 15,3 odsto, dok je proizvodnja energije manja za sedam, ai proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,7 odsto.

Prerađivačka industrija bilježi rast od 6,8 odsto

Takođe, isti izvor dodaje da desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine u poređenju sa novembrom 2020. godine u području Vađenje ruda i kamena bilježi rast od 20,5 odsto, u području Prerađivačka industrija rast od 6,8 odsto, dok je u području Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 8,4 procenta.

“Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine u poređenju sa decembrom 2019. godine u području Vađenje ruda i kamena bilježi rast od 19,5 odsto, u području Prerađivačka industrija rast od 6,5 odsto, dok je u području Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od deset pocenata”, naveli su iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Mjere Vlade Srpske dale rezultate

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, rekao je početkom ove godine da su mjere Vlade tokom pandemije virusa korona dale rezultate i da privreda bilježi blagi rast, da su zadržana radna mjesta, a prosječna neto plata povećana i prvi put je veća nego u Federaciji BiH. On je poručio da će Vlada i resorno ministarstvo nastaviti i ove godine sprovođenje mjera sa ciljem da se očuvaju privredne aktivnosti i radna mjesta u Srpskoj.

“Ulazimo u 2021. godinu sa više optimizma i vjerujem da ćemo, najdalje polovinom godine, moći da se vratimo normalnom životu i redovnim obavezama, a da 2020. zaboravimo što je moguće prije”, rekao je Višković medijima i dodao da je Vlada iz budžeta u prošloj godini izdvojila 328 miliona KM za pomoć zdravstvenom i realnom sektoru, a realni budžet je ispod 2,5 milijardi maraka.

Očigledno je iz svega navedenog damjere Vlade RS koje su donesene u prošloj godini imale odlične efekte, što se reflektovalo i na rast javnih prihoda i na blagi oporavak industrije.

Privrednim subjektima olakšan pristup finansijskim sredstvima

Naime, mjerama Vlade Republike Srpske za podršku privredi obuhvaćene su sve djelatnosti koje su direktno ili indirektno pretrpjele i još trpe posljedice pandemije.

Osim pomoći koja se izdvaja iz Kompenzacionog fonda, posebnom kreditnom linijom Vlade Republike Srpske plasirane pomoću Garantnog fonda, privrednim subjektima je olakšan pristup finansijskim sredstvima za povratak poslovnim aktivnostima nakon višemjesečne pauze i blokade.

(banjaluka.net)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti