Banjalučka firma želi da gradi 880 miliona KM vrijedan solarni park u Hercegovini

04.10.2022 Vijesti

Banjalučka kompanija “Etmax” traži od Vlade Republike Srpske koncesije za gradnju solarnog parka ukupne snage 500 megavata.

Riječ je o mega projektu vrijednom 880 miliona maraka i ukoliko bi se realizovao bio bi jedan od najvećih ne samo na ovom području nego i u cijeloj Evropi.

Solarni park bi činilo sedam zasebnih elektrana, od kojih je naveća “Nevesinje 1”. Njena snaga biće 200 megavata, a godišnje bi trebala da proizvodi 316 gigavat sati struje. Procijenjena vrijednost ove prve investicije je nešto preko 352 miliona maraka, objavio je portal Capital.

Investitor će po osnovu jednokratne naknade biti dužan da uplati 1,76 miliona maraka, kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne enrgije.

“Koncesije će biti dodijeljene na 50 godina”, navodi se u Odluci Vlade Republike Srpske koja je odlučila da sa “Etmaxom” započne pregovarački postupak.

Preostalih šest elektrana imaju iste karakteristike.

Instalisana snaga će im biti 50 megavata, godišnja proizvodnja 79 gigavat časova, a procjena je da svaka vrijedi oko 88 miliona maraka.

Za svaku će biti uplaćena jednokratna naknada od preko 880 hiljada maraka, a investitor će plaćati i već spomenutu naknadu po proizvedenom kilovatu struje.

O kolikoj investiciji je riječ najbolje govori podatak da se vrijednost hidrocentrale “Dabar” procjenjuje na preko 600 miliona KM, a HE Buk Bijela 400 miliona KM. To su dva najveća projekta Elektroprivrede Republike Srpske.

Ako bi se uzelo u obzir da prosječno domaćinstvo godišnje troši oko 6.000 kilovata struje, elektrane u Nevesinju bi zadovoljile godišnju potrebu za oko 130.000 potrošača, piše Capital.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti