Banjsko-rekreativni centar u Srpskim toplicama uskoro otvara vrata gostima

28.06.2024 Vijesti

Grad bi uskoro trebalo da obogati svoju turističku ponudu obnovljenim Banjsko-rekreativnim centrom u Srpskim toplicama, čije se otvaranje očekuje sa velikim nestrpljenjem među sugrađanima, ali i svima koji žele da uživaju u blagodatima termomineralnih voda.

Na mjestu nekadašnjeg bazena “Šeher” posjetiocima će osim bazena biti na raspolaganju slana soba, sauna, tursko kupatilo i mnoštvo drugih sadržaja.

Iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju Dr Miroslav Zotović, koji gradi ovu velelepnu banju, rekli su da je u toku tehnički pregled objekta i infrastrukture, te sprovođenje postupka javne nabavke enterijerskog opremanja i namještanja.

– Nakon pribavljanja dokumentacije i opremanja namještajem, objekat će biti pušten u rad – istakli su iz Zotovića.
Objekat je namijenjen svim korisnicima zdravstveno-rekreativnih usluga, pružajući mogućnost liječenja uz ljekarsku uputnicu, ali i opciju za odmor i rekreaciju za one koji žele da plate uslugu.

– Cjenovnik će biti formiran prije puštanja u rad – istakli su iz Zotovića, a kako su ranije naveli, biće usklađen sa cjenovnicima drugih zdravstvenih ustanova u regiji koje pružaju visok kvalitet.

Prema njihovim riječima, namjena objekta je terapijska (banjska) te kombinacija terapijskog sadržaja sa segmentom rekreacije i estetike.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korišćenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja – kazali su i dodali da su to zatvoreni i otvoreni bazen, kao i mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes bazen, masaže, saune, slana soba, tursko kupatilo, fitnes, teretana i slično.

Projekat rekonstrukcije stare banje ima za cilj da stvori kompleks koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog čovjeka za rekreacijom i očuvanjem zdravlja, kao i za liječenjem i oporavkom.

Korišćenje vode banje u nekadašnjem Šeheru ima dugu tradiciju koja seže od vremena starih Rimljana, što naglašava veliki potencijal ovog područja za zdravstveni turizam i promociju zdravlja.

Ovo banjalučko naselje predstavlja najstariju gradsku četvrt, poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena vilina vlas.

Nacionalni spomenik

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korišćenjem termomineralnih voda prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

– Sagledavanjem razvojnih mogućnosti ovog prostora definisan je prijedlog transformacije koji kao prvu aktivnost ima kompletnu rekonstrukciju objekta nekadašnjeg bazena – navedeno je na internet stranici Instituta Dr Miroslav Zotović.

Dodaju da je prilikom rekonstrukcije i revitalizacije posebna pažnja posvećena upravo očuvanju ambijentalnog konteksta i vrijednosti nacionalnog spomenika.

(Glas Srpske)

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti