BiH “raj” za proizvođače piva iz Srbije

11.08.2022 Vijesti

Proizvodnja piva u Bosni i Hercegovini iznosi oko 79 miliona litara godišnje i odvija se u šest pivara
Bosna i Hercegovina predstavlja najznačajnije izvozno tržište za srpske proizvođače piva na koje se godišnje plasira oko 70,8 miliona litara, što čini nešto više od polovine ukupnog izvoza piva iz Srbije, navodi agroekonomista Branislav Vlahović u analizi o međunarodnoj konkurentnosti ovdašnje industrije piva, objavio je časopis Biznis&Finansije.

Prosječna vrijednost izvoza je 23,9 miliona USD a cijena 0,34 dolara po litru. Na bh. tržištu vlada velika konkurencija, kako zemalja iz regiona, Hrvatske i Slovenije, tako i velikih evropskih izvoznika piva, Njemačke, Holandije i Belgije.

Proizvodnja piva u Bosni i Hercegovini iznosi oko 79 miliona litara godišnje i odvija se u šest pivara. Država uvozi oko 150 miliona litara piva godišnje, najviše iz Srbije (47%), a slijede Hrvatska (29%), Slovenija (9%), Crna Gora (2%) i Mađarska (1%).

Bugarska je drugo najveće izvozno tržište za Srbiju, gdje plasira 22,3 miliona litara ili 16,2% ukupnog izvoza piva, izvoz u Crnu Goru iznosi oko 12,7 miliona litara piva godišnje, što čini 9,2% ukupnog izvoza, a u Hrvatsku 11,9 miliona litara piva godišnje, ili 8,6% ukupnog izvoza piva.

Srbija izvozi približno 138 miliona litara piva godišnje, pri čemu izvoz raste po skromnoj stopi od oko 1,4%.

U strukturi svjetskog izvoza piva Srbija učestvuje sa 0,9 posto. Prema proizvodnji piva, ova zemlja je na 43. mjestu u svijetu, ali je prosječna izvozna cijena od 0,38 USD po litru dvostruko niža od prosječne svjetske cijene.

Nekoliko velikih industrijskih pogona u Apatinu, Čelarevu, Novom Sadu i Zaječaru, dominiraju sa više od 90% ukupne proizvodnje.

Industrija piva u Srbiji zapošljava preko 2.500 radnika i sarađuje sa granama privrede koje ukupno zapošljavaju oko 35.000 ljudi. U zemlji se proizvodi oko 523 miliona litara piva godišnje.

(Una)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti