Borovnica iz Bihaća osvaja domaće tržište

24.05.2021 Vijesti

Već punih pet godina porodica Sušić iz naselja Vikići, kod Bihaća, uspješno se bavi proizvodnjom borovnice, a zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede FBiH, kroz projekat IFAD, koji pomaže razvoju poljoprivrednog sektora, nabavili su opremu za preradu i proizvodnju sokova i džemova.

Prema riječima Nusreta Sušića, do sada su cjelokupan urod borovnice u svježem obliku prodavali otkupljivačima, a sada će moći proizvoditi vlastite proizvode.

“Ovo će nam omogućiti da našu borovnicu u obliku finalnog proizvoda ponudimo domaćem tržištu, a planiramo zaposliti i nove radnike”, kaže Sušić.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona nije se odrazila na proizvodnju i otkup borovnice koja je i dalje veoma tražena. Tokom protekle godine proizveli su oko 11,5 tona ovog bobičastog voća koje uzgajaju u obliku grmova na površini od 25 dunuma.

“Radi se o potpuno zdravom i ekološkom proizvodu, jer se borovnica uzgaja bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata, u saksijama s posebnom vrstom zemlje”, kaže Sušić.

Ističe kako se s normalnim prinosom mjesečno po hektaru može zaraditi oko 10.000 maraka, ali ističe kako uzgoj nije ni jeftin, ni jednostavan.

“Uzgajanje borovnice mnogo se razlikuje od uzgoja drugih voćaka. Jako je osjetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahtijeva konstantnu pažnju, okopavanje, navodnjavanje, ali i nabavku kvalitetnih sadnica. Prva zarada može se očekivati tek nakon tri godine. Ako se sve uradi kako treba, po jednom hektaru prosječno može da se dobije oko 15 tona borovnice”, objašnjava Sušić.

Dodaje kako se posljednjih godina na evropskom tržištu odjednom pojavila velika potražnja za plodovima borovnice te da je prednost u tome da ova kultura jedino na našim prostorima uspijeva u junu i julu, kada zbog nestašice na tržištu dostiže i najvišu cijenu.

Nutricionisti kažu kako ovo bobičasto voće sadrži supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca, a njihovo konzumiranje pridonosi boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.

“Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju na sadnju i uzgoj borovnice, a pretpostavlja se kako je ovom kulturom trenutno zasađeno više od sedam hektara zemljišne površine”, kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti