Čarape iz BiH nose i Arapi

12.12.2022 Vijesti

SAD, Kanada, Švedska, Malta i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) samo su neke od država u koje BiH izvozi čarape, a da su inostrani partneri zadovoljni svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojem je tokom 11 mjeseci u inostranstvo otišlo ovih proizvoda u vrijednosti većoj od 15,8 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je u BiH tokom 11 mjeseci ove godine izvoz hulahop čarapa, uključujići i one bez stopala te čarapa, kratkih čarapa, uključujići i one za vene, kao i obuće bez pričvršćenog đona, pletene ili heklane, bio veći za oko 4,9 miliona maraka u odnosu na isti period lani.

– Tokom ove godine iz BiH je ovih proizvoda najviše izvezeno u Italiju i to u vrijednosti većoj od 11,2 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.

U istom periodu godinu ranije BiH je čarape izvezla u vrijednosti većoj od 10,9 miliona maraka. I tada je ove robe najviše otišlo na italijansko tržište i to u vrijednosti većoj 8,8 miliona maraka.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS upravo čarape su dale treći najveći doprinos rastu izvoza tokom deset mjeseci ove godine.

– Čarape čine 2,5 odsto izvoza. Rast vrijednosti izvoza iznosio je 75,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – podaci su Zavoda.

U kompaniji “Gloria Line” iz Banjaluke za “Glas Srpske” kažu da svoje proizvode najviše izvoze na tržište Njemačke i Slovenije te ističu da su cijene finalnih proizvoda veće nego lani za oko 30 odsto.

– Cijene repromaterijala su znatno skočile, ali bez obzira na to proizvodnja je ostala na istom nivou – rekli su u firmi “Gloria Line”, dodajući da imaju ciljane grupe kupaca.

Sa druge strane u firmi “Madam” iz Kotor Varoša, koja se bavi proizvodnjom čarapa, kažu da svoje proizvode samo plasiraju na tržište BiH, jer nemaju kapacitet da mogu izvoziti.

– Potražnje za našim proizvodima ima, ali nismo razmišljali o izvozu, jer se teško širiti u ovim uslovima, kada je svaka isporuka repromaterijala po novim i višim cijenama – rekli su u ovom preduzeću.

Objasnili su da je veoma teško ispratiti sva poskupljenja, jer cijene finalnih proizvoda ne mogu toliko rasti.

U mini-fabrici čarapa “EMS Factory” iz Kalesije kažu da su visoke cijene repromaterijala uticale i na proizvodnju te istakli da rade sa češljanim pamukom.

– Samo poskupljenje repromaterijala utiče i na cijene finalnog proizvoda pa su cijene morale ići gore, zbog čega smo morali raskinuti saradnju sa pojedinim partnerima – kazali su “EMS Factory”.

Objasnili su da neće doći do novih poskupljenja ako ne budu dizali cijene repromaterijala.

Iako su imali pojedine ponude, kako kažu, još nisu orijentisani na izvoz.

– Najčešće se u ljetnim mjesecima traže stopalice i čarape do gležnja, dok u zimskim mjesecima sokne – rekli su u “EMS Factory”, dodajući da rade i štucne po narudžbama, piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti