“Čarobni turistički prsten” – jedinstveni projekat Srbije i Srpske (VIDEO)

29.03.2023 Vijesti

Ove godine trebalo bi da zaživi “Čarobni turistički prsten” – jedinstveni projekat turističkih organizacija iz Srbije i Srpske, u okviru prekogranične saradnje.

Čarobni turistički prsten je 130 kilometara duga tura plovidbom kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom i posjeta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj Gori, Drvengradu i manastiru Dobrun.

“Čarobni turistički prsten” kako je najavljeno, u punom kapacitetu zaživjeće ove godine, nakon završetka sanacije uskotračne pruge od Mokre Gore ka Višegradu.

– Mi smo u narednom periodu preuzeli na sebe da kritične tačke saniramo odnosno izvršimo sanaciju pruge gdje bi trebali određeni broj pragova da zamjenimo kako bi nesmetano na dionici pruge imali bezbjedan saobraćaj – naveo je Slađan Јović,  generalni direktor “Željeznica Republike Srpske”.

Zainteresovanost za turistički “Čarobni prsten” je velika, kako za vožnju starim “ćirom”, tako i za krstarenje kanjonom rijeke Drine.

– Svake godine od 65 do 80.000 gostiju sa svih kontinenata se vozi Šarganskom osmicom Taj broj se povećava svake godine. Imamo želju i potrebe turista da dolaze u Mokru Goru, ali i da se voze ovim dijelom trase prema Višegradu – istakao je Aleksandra Milutinović, upravnik muzejsko-turističkog kompleksa “Šarganska osmica”.

Da bi smanjili zadržavanja na granici, pokrenuta je inicijativa da granični prelazi Kotroman i Vardište između Srbije i BiH budu integrisani u jedan, čime bi gužve naročito tokom ljetnje turističke sezone, bile svedene na minimum. Podršku za to, pružiće i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

– Da se taj problem što prije završi i ono što me raduje, znam da ima i sa jedne i sa druge strane želja da bude integrisani granični prelaz što je jedan o preduslova. Papirološki se sve treba dovesti do kraja i nadam se da će to biti u najkraćem mogućem roku – poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, istakao je da je prošle godine Višegrad posjetilo oko 400.000 turista.

– Broj noćenja je iz godine u godinu sve veći, a to pokzuje da mi imamo šta da ponudimo turistima koji dolaze u našu opštinu – dodao je Đurević.

Nakon što potpuno zaživi, projekat “Čarobni turistički prsten” Mokra Gora – Višegrad – Bajina Bašta, biće jedinstven turistički sadržaj u ovom dijelu Evrope.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti