Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

22.02.2024 Vijesti

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje brzog puta Bijeljina-Sokolac u prvoj varijanti oko 1,3 milijarde evra, dok je vrijednost dionice na području Zvornika od graničnih prelaza Šepak i Karakaj oko 200 miliona evra.

Čubrilović je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Bojanom Ivanovićem i predstavnicima kineske kompanije Šandung, rekao da je prioritet na obilaznici brzog puta oko Zvornika stavljen na ove granične prelaze s obzirom na frekvenciju saobraćaja.

– Postigli smo na neki način saglasnost da se lokalna zajednica maksimalno uključi sa svojim primjedbama na projekat brzog puta koji je prezentovan u ovoj fazi, dok je kompanija Šandung sa svojim projektantima pokazala ozbiljnost u pristupu rješavanja određenih problema, što se tiče projekta – rekao je Čubrilović.

On je dodao da svakako trebaju i novi inputi da bi se projekat brzog puta finalizovao, kao bi se mogao napraviti korak dalje.

Podsjetivši da je potpisan memorandum o izgradnji brzog puta sa firmom Šandung u jesen 2022. godine, Čubrilović je rekao da je ukupna dionica podijeljena na sedam dionica koje će biti ponaosob obrađene.

– Takozvana “dionica dva” Šepak-Karakaj, kako je obilježena, u svakom narednom razmatranju dobiće prioritet na početku konkretnih radova – rekao je Čubrilović i dodao će brzi put biti udaljen od gradskog jezgra Zvornika oko 3,5 kilometara, što nije daleko.

Prema njegovim riječima, grad Zvornik će da napravi poprečnu putnu vezu koja će još više približiti gradsko naselje brzom putu.

Podsjetivši da je dužina dionice od Šepka do Zvornika 27 kilometara, Čubrilović je rekao da će kineska kompanija da obezbijedi kreditnu liniju, dok će Republika Srpska biti garant tih poslova.

– Uostalom, kao što se radi sva infrastruktura u čitavom svijetu, jer se nigdje ne finansira iz gotovog novca, pogotovo kada je riječ o velikim infrastrukturnm projektima kao što su auto-putevi, brzi putevi, željenznice i drugi projekti – rekao je Čubrilović.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti