Dakić: Za putnu infrastrukturu Srpske više od 160 miliona

26.04.2023 Vijesti

Planom rada preduzeća “Putevi Republike Srpske”, koji je protekle sedmice usvojila Vlada Srpske, planirano je 160.744.000 KM za rekonstrukciju i održavanje putne mreže, te nove infrastrukturne projekte u ovoj godini, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Milan Dakić.

Dakić je istakao da je u tom planu za redovno održavanje putne infrastrukture, prema do sada potpisanim ugovorima, predviđeno 67 miliona KM.

“Mi stavljamo održavanje putne infrastrukture na prvo mjesto jer je to nešto što je nama osnova svega i kada je riječ o zimskoj službi, a i proljećni radovi popravke određenih klizišta”, rekao je Dakić za Srnu.

On je istakao da Republika Srpska raspolaže sa više od 4.200 kilometara putne infrastrukture koju održavaju “Putevi”.

“Od toga 2.700 kilometara su magistralni putevi, a ostatak regionalni. Održavamo i veliki dio lokalnih puteva jer neke lokalne zajednice nisu u mogućnosti da izdvoje sredstava”, rekao je Dakić.

Govoreći o novim projektima, Dakić je istakao da je najveći akcenat stavljen na radove na dionici Foča-Šćepan Polje, za šta su planirana 72 miliona KM.

“U ovoj godini obratili smo pažnju da oko 47 odsto investicija od slobodnih sredstava bude za tu dionicu”, rekao je Dakić i dodao da se na području Hercegovine realizuje pet kapitalnih projekata.

On je rekao da je jedan od kapitalnih projekata u ovoj godini i gradnja mosta u banjalučkom naselju Česma.

Dakić je naveo da će prioritet biti i sanacija klizišta na više lokacija, a da će nakon toga “Putevi” početi sa radom na projektima izgradnje kružnih tokova u gradovima u Srpskoj. On je precizirao da je planirano da u Banjaluci budu izgrađena dva kružna toka, u naseljima Lauš i Borik.

Dakić je rekao da je u ovoj godini značajan i projekat rehabilitacije putnog pravca Šipovo-Kupres u dužini oko 30 kilometara.

“Imamo i rehabilitaciju putnog pravca Modriča-Bijeljina. Taj putni pravac nam je opterećen protekle godine porastom prevoza uglja i drugih materijala. Svjedoci smo da su na potezu Sanskog Mosta i Banjaluke otvorena tri nova rudnika. Sve te količine uglja idu za Srbiju”, rekao je Dakić.

On je rekao da se u Republici Srpskoj grade novi auto-putevi, dodajući da prilazne puteve tim auto-putevima održavaju “Putevi Srpske”.

Dakić je istakao da je Vlada Srpske usvojila i dugorični plan rada “Puteva” do 2025. godine, dodajući da je za taj period planirano izdvajanje 570 miliona KM za brojne projekte putne infrastrukture Republike Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti

Cicović: Na sajmu turizma u Beogradu bogata ponuda Srpske

Republika Srpska predstaviće svoju turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti…

20.02.2024 Vijesti

Objavljene fotografije prvog Lidla u BiH

Kompanija Lidl BiH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u BiH koja je u potpunosti izgrađena. – Prva je…

20.02.2024 Vijesti