Đokić: Izražen interes za poseban sporazum o saradnji sa Sverdlovskom oblasti

08.07.2024 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da u Sverdlovskoj oblasti, koja je jedna od najrazvijenijih u Ruskoj Federaciji, postoji izražen interes za potpisivanje posebnog sporazuma o saradnji sa Srpskom, koja ovakve dokumente već ima sa ruskim oblastima Nižnjeg Novgoroda i Sankt Peterburga.

Đokić je istakao da je u Јekaterinburgu razgovarao sa ministrom međunarodnih i spoljnotrgovinskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslavom Јurjevičem Јarinom o daljem unapređenju saradnje Republike Srpske i Sverdlovske oblasti, kao i da mu predstoji sastanak sa gubernatorom ove oblasti Јevgenijem Kujvaševim.

– Ova oblast je jedna od najrazvijenijih u Rusiji i imaju izuzetno komplementarnu privrednu strukturu prema Republici Srpskoj. To znači da bi u narednom periodu, kroz različite vidove povezivanja preduzeća, mogli podići ekonomsku aktivnost na viši nivo i unaprijediti naše odnose – naveo je Đokić.

On je rekao da je u Јekaterinburgu posjetio i sajam INNOPROM koji je okupio veliki broj izlagača i na kojem je vidljiv visok tehnološki razvoj ovog dijela svijeta i država koje sarađuju sa Rusijom.

– Riječ je o izuzetnom sajmu preduzetništva ne samo uralskog regiona već i šire. Ujedinjeni Arapski Emirati su ovogodišnji partner sajma. Za nas je važno da imamo takvu komunikaciju i saradnju kroz koju ćemo usvajati i prenositi znanja u naš region i da se povezujemo – naglasio je Đokić.

On je istakao da je razgovarao i sa predstavnicima više kompanija iz sektora energetike, industrije, firmi koje podstiču naučni i tehnološki razvoj sa kojima je moguće očekivati saradnju od koje bi direktnu korist imala privreda Republike Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti