Đokić: Izuzetno važno za Srpsku prisustvo forumu u Moskvi

12.10.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je za Srpsku od izuzetne važnosti to što ima priliku da u Moskvi prisustvuje 6. međunarodnom forumu “Ruska energetska sedmica” i da čuje sadržaje diskusija o najvažnijim energetskim pitanjima na svijetu.

– Energija podstiče razvoj svih sektora privrede, a na taj načini podstiče razvoj svih društava u svijetu i zato je veoma važno biti na mjestu gdje se o tome diskutuje – dodao je Đokić.

On je naveo da na ovom skupu u Moskvi ima jako mnogo panela na kojima se govori na najvišem stručnom nivou, uz naučna znanja, dostignuća i iskustva koja imaju države i predstavnici država učesnica konferencije, te napomenuo da se na jednom od panela obraća i premijer Srpske Radovan Višković.

Đokić je naveo da na forumu skoro i da nema evropskih delegacija, ali da je veliko prisustvo delegacija iz drugih dijelova svijeta, te da su teme od univerzalne vrijednosti za energetski svijet i za globalni razvoj.

Prema njegovim riječima, kroz izlaganja ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednik vlade Iraka moglo se osjetiti da počinju da se razvijaju čvršća partnerstva nego što su bila ranije između Rusije i država azijskog i afričkog kontitenta.

On je naveo da je Ruska Federacija sada, nakon što je Evropa uvela vrlo stroge sankcije prema njoj, okrenuta prema drugim tržištima, da je obim njene proizvodnje manji nego kada je poslovala sa Evropom, ali da u suštini Rusija ne trpi neke velike gubitke i da će ona to nadoknaditi.

Plenarnoj sjednici Međunarodnog foruma “Ruska energetska sedmica” kojom je predsjedavao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas je prisustvovao i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti