Đokić na Forumu u Rusiji: Neophodno osiguranje stabilnosti u energetskom sektoru

05.12.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić danas i sutra boravi u Nižnjem Novgorodu u Ruskoj Federaciji, gdje, na poziv predstavnika vlade ove oblasti, učestvuje na Međunarodnom forumu održivog razvoja “SO.ZNANIЕ”.

Ministar Đokić je danas na pomenutom forumu učestvovao na plenarnoj sjednici na kojoj je razgovarano o značaju razvoja tehnologija za ukupan ekonomski rast zemlje, kao i doprinosu koji one daju modernim tokovima u oblasti energetike. Učesnici plenarne sjednice su razgovarali i o savremenim industrijskim konceptima održivog razvoja te značaju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za postizanje istog.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da prisustvujem ovako velikom događaju. Na panelu smo razgovarali o tome kako da zemlje u današnjim, bitno izmjenjenim geopolitičkim okolnostima, na najbolji način sagledaju nova rješenja za razvoj inovativnog potencijala i tehnološkog suvereniteta, preorijentacijom trgovine na nove dinamične regione i tržišta, povećanjem industrijskih stopa i kapaciteta, kao i obezbjeđenjem priliva dugoročnih ulaganja u infrastrukturu i visokotehnološko poslovanje”, rekao je ministar Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj međunarodni forum je jedinstvena platforma za dijalog između kompanija i vlada, koja pomaže vlastima da uključe kompanije u rješavanje velikih društveno-ekonomskih i ekoloških problema, koja podržava promjene i obezbjeđuje prelazak na novi model održivog ekonomskog razvoja.

“Strateški dijalog je jedini način na koji se može dugoročno osigurati potpuna energetska bezbjednost i suverenitet. Jedna od osnovnih ideja vodilja u tom strateškom dijalogu treba da bude održivi razvoj energetskog sektora, tj. princip podmirenja savremenih potreba za energijom, koji stvara takav ambijent u energetskom sektoru koji ovaj princip ne dovodi u pitanje ni za buduće generacije. Upravo to je, između ostalog, naglašeno na današnjem forumu, ta neophodnost osiguranja stabilne budućnosti, perspektivnosti i konkurentnosti energetskog tržišta u širem smislu”, rekao je ministar Đokić.

Na plenarnoj sjednici su, osim ministra Đokića, učestvovali i direktorka za razvoj Centra za energetiku Rusije Dijana Islamova, zamjenik predsednika Odbora Državne dume za energiju Federalne skupštine Ruske Federacije Juri Stankevič, direktor Grupe za operativne rizike i održivi razvoj Jevgenij Tananajko, rukovodilac Odjeljenja za proizvodno mašinstvo i održivi razvoj kompanije RusHydro Aleksandr Krajevoj i generalni direktor kompanije Watts Battery Jurij Vlasov.

Ministar Đokić će se tokom svoje posjete Rusiji sastati i sa gubernatorom Nižnjenovgorodske oblasti Glebom Nikitinom.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti