Đokić: Na proljeće počinje gradnja gasovoda

14.12.2021 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Brčkom da je plan Republike Srpske da već na proljeće iduće godine počne izgradnja gasovoda, od Novog Sela u Bijeljini, te da bi išao definisanom trasom auto-puta i kroz teritoriju distrikta do Novog Grada.

Đokić je istakao da je veoma značajno što je Brčko distrikt izrazio spremnost da učestvuje u ovom projektu, jer će mu se na taj način obezbijediti energent budućnosti i energent koji daje sigurnost.

“Mi smo u kašnjenu tri decenije u pogledu gasifikacije u BiH u odnosu na Evropu koja prolazi kroz energetsku tranziciju. Republika Srpska biće spremna na svaki oblik saradnje po ovom pitanju. Mislim da će biti dobro da se u budućnosti sastanu predsjednici vlada oba entiteta sa saradnicima da razgovaramo o ovom i drugim projektima”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem i direktorom “Gasa Republike Srpske” Ljubom Glamočićem.

Đokić je istakao da je na sastanku bilo riječi i o snabdijevanju električnom energijom, kojom se distrikt dugi niz godina snabdijeva od Republike Srpske po povoljnoj cijeni, te da će tako biti do kraja ove godine, kao i u narednoj.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o mogućnostima izgradnje energetskih objekata, da su za to građani već zainteresovani, prije svega, za izgradnju solarnih elektrana.

“Gradonačelnik Kadrić je prihvatio da se o tom pitanju razgovara sa potencijalnim investitorima. Najavio je mogućnost da se podstiče izgradnja solarnih elektrana na kućama. U narednom periodu Republika Srpska će podsticati izgradnju novih energetskih objekata na drugim mjestima u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić.

Glamočić je podsjetio da je dužina gasovoda 335 kilometara, te da je ovim projektom predviđena gasifikacija svih većih mjesta, kako za potrebe privrede tako i domaćinstava.

“U toku je izrada studije izvodljivosti gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i distrikt Brčko. Prve rezultate očekujemo sredinom januara. Uradili smo mape puta i utvrdili da bi sredinom 2024. godine prvi potrošači gasa na ovoj liniji trebali da dobiju gas”, dodao je Glamočić.

Kadrić je zahvalio Đokiću na angažmanu oko njegove uloge u snabdijevanju distrikta električnom energijom od Republike Srpske za ovu i narednu godinu, kao i na angažmanu oko izgradnje multifunkcionalnog objekta u brčanskoj Mjesnoj zajednici Grbavica.

On je napomenuo da će distrikt obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju tog objekta, a početak finansira Vlada Republike Srpske.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti