Đokić: Neće biti poskupljenja struje u Srpskoj

25.05.2022 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se u ovoj godini neće mijenjati cijena električne energije i da će biti spriječene bilo kakve inicijative za njenim povećanjem, kao i da Srpska nije donijela odluku o zatvaranju svojih termoeketrana.

“To je od velikog značaja i želim da to znaju i građani, kako bi mogli planirati svoje kućne budžete u narednom periodu”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je napomenuo da su termoelektrane u Republici Srpskoj stare skoro 40 godina i da je treba još mnogo ulagati u njihovo tekuće održavanje, godišnje zahtjevne remonte.

“Ali uz sve to, njihovi objekti su dobre pogonske spremnosti i sada i mi želimo konstantno ulagati u njih. Nama su neophodne naše termoelektrane, jer daju baznu energiju i stvaraju sigurnost za proizvodnju i snabdjevanje struje”, naveo je Đokić.

On je konstatovao da se zbog situacije u Ukrajini energetski svijet mijenja, da danas izgleda drugačije i da će se još promijeniti, za neke vrlo nepovoljno, ali, kako je ocijenio, ne i za Republiku Srpsku, jer ima potpuno nezavisnu enegetsku strukturu, koja će biti sačuvana.

Đokić je naveo da je Srpska učesnik u postupku dekarbonizacije i da će uvoditi što više proizvodnje “zelene energije”.

On je istakao da je u Srpskoj ugovoreno ili je u toku realizacija projekata na instalisanoj snazi od oko novih 700 megavata struje i ti objekti bi trebalo da budu završeni za najduže pet godina.

“Mi ćemo time na svom prostoru dobiti nove količine energije i radi se uglavnom o obnovljivim izvorima energije – pretežno solarne elektrane i vjetroelektrane, ali i hidroelektrane, jer se rade veliki projekti, kao što su `Dabar` sa 159 megavata, `Buk–Bijela` sa 100 megavata, `Bistrica` sa 35 megavata, `Ulog` sa 37 megavata instalisane snage i još nekoliko manjih takvih objekata”, naveo je Đokić.

On je naglasio da i sada postoji interesovanje za dodjelom koncesija za objekte ukupne snage oko 750 megavata, te da bi, ako bi se to uspjelo realizovati, značilo još dodatnih 750 megavata.

“Arbitražna odluka duboko politički motivisana”

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da u arbitražnom postupku koji se u Vašingotnu vodio između Srpske i slovenačke kompanije “Vijadukt” ima politike i da je arbitražna odluka duboko politički motivisana.

“Pitanje te arbitraže je veoma složeno i vuče korjene iz 2004. godine kada je dodjeljena koncesija za izgradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas kompaniji koja je mjenjala vlasničku strukturu i kasnije ušla u vlasničku strukturu `Vijadukta`. Vlada Srpske je 2014. godine dodjelila koncesiju za izgradnju elektrane `Bočac dva` i tada počinju problemi sa `Vijaduktom”, pojasnio je Đokić.

On je dodao da je “Vijadukt” još ranije pokazao nespossobnost za izgradnjom tih elektrana, te je kao primjer da ta firma, kada je trebalo da plati neku od obaveza, svog računa nije mogla isplatiti ni petaestak hiljada KM.

“I takva firma dobije spor u arbitraži protiv Srpske koji se vodi u SAD, koja je okončana u febnruaru prošle godine, a odluka objavljena krajem aprila ove godine. Šta su čekali više od 12 mjeseci?”, upitao je Đokić.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da skoro ništa od argumenata Republike Srpske u arbitražnom postupku nije uvaženo, dok su s druge strane uvaženi svi argumenti.

On je naveo da nije prihvaćeno vještačenje, koje je za Srpsku radio “Dilojt”, a prihvaćeno je vještačenje “nekih tamo” koji zastupaju tu kompaniju.

Đokić je podsjetio da je “Vijadukt” samoinicijativno raskinuo ugovor sa Vladom Srpske i da je za to tražio veliki novac, bez dokaza prema Vladi ili nezavisnoj revizorskoj kući da su i jednu marku negdje uplatili.

“Ovo je prvi put da se tako okončao neki arbitražni spor i sada Vlada Srpske mora sa puno pažnje da razmotri to pitanje”, naveo je Đokić.

Prema arbitražnoj odluci Srpska bi trebalo da isplatiti 90 miliona KM “Vijaduktu”.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti