Đokić: Rudarske aktivnosti na više od 133 lokacije u Srpskoj

11.11.2022 Vijesti

U Republici Srpskoj se trenutno na više od 133 lokaliteta vrše određene vrste rudarskih aktivnosti, rekao je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Beogradu, na otvaranju 12. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima Srbiji.

On je istakao da to doprinosi izuzetno kvalitetnom razvoju rudarskog sektora, ali i ukupnom privrednom rastu i razvoju domaćih kompanija, kao i firmama iz Evrope i svijeta koje koriste rude Republike Srpske kao sirovinsku bazu za dalju industrijsku preradu u svojim zemljama.

“Za Republiku Srpsku je sektor rudarstva od izuzetnog značaja i mi na njemu temeljimo i svoju budućnost u najvećem dijelu industrijskog života i daljeg razvoja i rasta”, rekao je Đokić u obraćanju učesnicima konferencije.

Napominjući da rudarenje na području Republike Srpske traje 185 godina, od kojih je 110 godina intenzivne eksploatacije, Đokić je istakao da je Srpska danas izuzetno posvećena daljem razvoju rudarstva i sistemski je pristupila uređenju ove oblasti kako bi obezbijedila maksimalnu iskoristivost rudarskog potencijala, ali uz održanje prirodne ravnoteže, te je usvojila strategiju razvoja energetike, što uključuje i rudarstvo, do 2035. godine.

“Za sve aktivnosti u sektoru rudarstva koristimo najsavremenija naučno-tehnološka iskustva, a trenutno se na više lokaliteta u Republici Srpskoj odvijaju istražni projekti. Nadamo se da će biti pozitivno okončani i da će se na nekima od tih lokaliteta nastaviti intenzivna rudarska proizvodnja”, rekao je Đokić.

On je naveo da će Srpska nastaviti da sarađuje i sa kompanijama, i sa naučnim i obrazovnim ustanovama, pri čemu su veoma značajna iskustva Srbije, te dodao da Srpska i Srbija u tom smislu imaju najbolju saradnju u regionu.

Ističući da se energetska bezbjednost Republike Srpske i BiH zasniva na upotrebi fosilnih goriva, Đokić je izrazio nadu da će skup pokušati da odgovori na pitanje kakva je budućnost fosilnih goriva, imajući u vidu da se mnoge evropske države vraćaju eksploataciji fosilnih goriva zarad održavanja energetske stabilnosti.

On je ukazao i na problem izuzetno vidljivog otpora nevladinog sektora naučno-istraživačkim aktivnostima i istakao značaj edukovanje stanovništva o korisnosti rudarske djelatnosti.

“Republika Srpska je veoma otvorena za dalju saradnju u sektoru razvoja proizvodnje, istraživačkih aktivnosti i želimo i dalje biti dobri partneri. Kompanije koje sarađuju sa nama, a njih je više, veoma su svjesne odgovorne politike i saradnje koju ima sistem vlasti sa kompanijama koje se bave rudarskom proizvodnjom ili istraživanjem”, rekao je Đokić.

Cilj dvodnevne konferencija pod nazivom “Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo” jeste da poveže investitore i stručnjake u rudarskom sektoru sa relevantnim državnim, finansijskim i društvenim akterima koji će govoriti na skupu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti