Đokić: Rudarske aktivnosti na više od 133 lokacije u Srpskoj

11.11.2022 Vijesti

U Republici Srpskoj se trenutno na više od 133 lokaliteta vrše određene vrste rudarskih aktivnosti, rekao je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Beogradu, na otvaranju 12. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima Srbiji.

On je istakao da to doprinosi izuzetno kvalitetnom razvoju rudarskog sektora, ali i ukupnom privrednom rastu i razvoju domaćih kompanija, kao i firmama iz Evrope i svijeta koje koriste rude Republike Srpske kao sirovinsku bazu za dalju industrijsku preradu u svojim zemljama.

“Za Republiku Srpsku je sektor rudarstva od izuzetnog značaja i mi na njemu temeljimo i svoju budućnost u najvećem dijelu industrijskog života i daljeg razvoja i rasta”, rekao je Đokić u obraćanju učesnicima konferencije.

Napominjući da rudarenje na području Republike Srpske traje 185 godina, od kojih je 110 godina intenzivne eksploatacije, Đokić je istakao da je Srpska danas izuzetno posvećena daljem razvoju rudarstva i sistemski je pristupila uređenju ove oblasti kako bi obezbijedila maksimalnu iskoristivost rudarskog potencijala, ali uz održanje prirodne ravnoteže, te je usvojila strategiju razvoja energetike, što uključuje i rudarstvo, do 2035. godine.

“Za sve aktivnosti u sektoru rudarstva koristimo najsavremenija naučno-tehnološka iskustva, a trenutno se na više lokaliteta u Republici Srpskoj odvijaju istražni projekti. Nadamo se da će biti pozitivno okončani i da će se na nekima od tih lokaliteta nastaviti intenzivna rudarska proizvodnja”, rekao je Đokić.

On je naveo da će Srpska nastaviti da sarađuje i sa kompanijama, i sa naučnim i obrazovnim ustanovama, pri čemu su veoma značajna iskustva Srbije, te dodao da Srpska i Srbija u tom smislu imaju najbolju saradnju u regionu.

Ističući da se energetska bezbjednost Republike Srpske i BiH zasniva na upotrebi fosilnih goriva, Đokić je izrazio nadu da će skup pokušati da odgovori na pitanje kakva je budućnost fosilnih goriva, imajući u vidu da se mnoge evropske države vraćaju eksploataciji fosilnih goriva zarad održavanja energetske stabilnosti.

On je ukazao i na problem izuzetno vidljivog otpora nevladinog sektora naučno-istraživačkim aktivnostima i istakao značaj edukovanje stanovništva o korisnosti rudarske djelatnosti.

“Republika Srpska je veoma otvorena za dalju saradnju u sektoru razvoja proizvodnje, istraživačkih aktivnosti i želimo i dalje biti dobri partneri. Kompanije koje sarađuju sa nama, a njih je više, veoma su svjesne odgovorne politike i saradnje koju ima sistem vlasti sa kompanijama koje se bave rudarskom proizvodnjom ili istraživanjem”, rekao je Đokić.

Cilj dvodnevne konferencija pod nazivom “Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo” jeste da poveže investitore i stručnjake u rudarskom sektoru sa relevantnim državnim, finansijskim i društvenim akterima koji će govoriti na skupu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti