Đokić-Satler: Srpska snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora

03.03.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom o aktuelnim ekonomskim i političkim temama, sa posebnim osvrtom na strategiju energetskog razvoja Republike Srpske, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Đokić je Satleru predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo energetike provode po pitanju reforme energetskog sektora i realizacije konkretnih energetskih projekata u oblasti zelene energije.

Naglasio je da Srpska prati sve aktuelne trendove u oblasti energetske tranzicije i, u skladu sa ustavnim nadležnostima, godinama unazad kontinuirano ispunjava obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i drugih međunarodnih dokumenata.

Prema njegovim riječima, u prethodnih par godina načinjen je veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, za šta je od strane evropskih partnera i Sekreterijata energetske zajednice data visoka i pozitivna ocjena.

Sagovornici su se složili da je energetska tranzicija ambiciozan i dugoročan poduhvat, koji zahtjeva vrijeme i finansijska sredstva da bi se provela na najbolji mogući način.

Istaknuto je da je Republika Srpska, shvatajući njen značaj, snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora i daje svoj maksimalan doprinos evropskim politikama u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih sredstava EU za realizaciju strateški važnih projekata, a jedan od njih je i razvoj prenosne mreže.

Đokić i Satler su razmijenili stavove i o daljem procesu evropskih integracija u BiH, nakon što je u decembru prošle godine dobijen status kandidata za članstvo u EU.

Đokić je rekao da je Republika Srpska posvećena ovom procesu, uz puno uvažavanje njene pozicije definisane Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove…

01.03.2024 Vijesti

Šulić: Trenutne investicije na Jahorini vrijedne više od 3 mlrd KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić smatra da Pravobranilaštvu BiH, Kristijanu Šmitu i svima…

01.03.2024 Vijesti

Grad Trebinje ponovo nosilac epiteta turističkog mjesta

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasio je Trebinje u postupku petogodišnje revizije turističkim…

01.03.2024 Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede: Kontinuirano se vrši isplata podsticaja

Vlada Republike Srpske kontinuirano vrši permanentnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske, istakli su…

01.03.2024 Vijesti