Đokić-Satler: Srpska snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora

03.03.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom o aktuelnim ekonomskim i političkim temama, sa posebnim osvrtom na strategiju energetskog razvoja Republike Srpske, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Đokić je Satleru predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo energetike provode po pitanju reforme energetskog sektora i realizacije konkretnih energetskih projekata u oblasti zelene energije.

Naglasio je da Srpska prati sve aktuelne trendove u oblasti energetske tranzicije i, u skladu sa ustavnim nadležnostima, godinama unazad kontinuirano ispunjava obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i drugih međunarodnih dokumenata.

Prema njegovim riječima, u prethodnih par godina načinjen je veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, za šta je od strane evropskih partnera i Sekreterijata energetske zajednice data visoka i pozitivna ocjena.

Sagovornici su se složili da je energetska tranzicija ambiciozan i dugoročan poduhvat, koji zahtjeva vrijeme i finansijska sredstva da bi se provela na najbolji mogući način.

Istaknuto je da je Republika Srpska, shvatajući njen značaj, snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora i daje svoj maksimalan doprinos evropskim politikama u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih sredstava EU za realizaciju strateški važnih projekata, a jedan od njih je i razvoj prenosne mreže.

Đokić i Satler su razmijenili stavove i o daljem procesu evropskih integracija u BiH, nakon što je u decembru prošle godine dobijen status kandidata za članstvo u EU.

Đokić je rekao da je Republika Srpska posvećena ovom procesu, uz puno uvažavanje njene pozicije definisane Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti

Mitrović: Saradnja Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović razgovarao je sa ministrom odbrane Srbije Milošom…

27.09.2023 Vijesti

Isplaćeno više od 960.000 KM za razvoj poljoprivrede i sela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 966.404 KM po osnovu…

27.09.2023 Vijesti
Novac ilustracija

Aukcijom obveznica Srpske budžetu obezbijeđeno 15 miliona KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze danas prodalo 15.000 petogodišnjih obveznica…

26.09.2023 Vijesti