Đokić-Satler: Srpska snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora

03.03.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom o aktuelnim ekonomskim i političkim temama, sa posebnim osvrtom na strategiju energetskog razvoja Republike Srpske, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Đokić je Satleru predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo energetike provode po pitanju reforme energetskog sektora i realizacije konkretnih energetskih projekata u oblasti zelene energije.

Naglasio je da Srpska prati sve aktuelne trendove u oblasti energetske tranzicije i, u skladu sa ustavnim nadležnostima, godinama unazad kontinuirano ispunjava obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i drugih međunarodnih dokumenata.

Prema njegovim riječima, u prethodnih par godina načinjen je veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, za šta je od strane evropskih partnera i Sekreterijata energetske zajednice data visoka i pozitivna ocjena.

Sagovornici su se složili da je energetska tranzicija ambiciozan i dugoročan poduhvat, koji zahtjeva vrijeme i finansijska sredstva da bi se provela na najbolji mogući način.

Istaknuto je da je Republika Srpska, shvatajući njen značaj, snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora i daje svoj maksimalan doprinos evropskim politikama u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih sredstava EU za realizaciju strateški važnih projekata, a jedan od njih je i razvoj prenosne mreže.

Đokić i Satler su razmijenili stavove i o daljem procesu evropskih integracija u BiH, nakon što je u decembru prošle godine dobijen status kandidata za članstvo u EU.

Đokić je rekao da je Republika Srpska posvećena ovom procesu, uz puno uvažavanje njene pozicije definisane Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti