Đokić-Šćelkunov: Podrška razvojnim projektima i mogućnost daljeg investiranja

22.04.2024 Uncategorized

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije “Zarubežnjeft” Igorom Šćelkunovim.

Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije „Zarubežnjeft“ u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje.

Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u Republici Srpskoj, posebno kada je riječ o gasifikaciji, širenju prodajne mreže i ulaganju u različite manje i veće projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarne energije. Svoju poslovnu aktivnost će zasnivati u skladu sa uslovima i kretanjima na tržištu, a tome će biti prilagođene i dalje investicione aktivnosti.

Đokić je rekao da poslovanje „Zarubežnjeft“-a značajno doprinosi razvoju Republike Srpske u oblasti energetike i da će institucije Srpske pružiti svu raspoloživu podršku razvojnim projektima ove kompanije.

Ruska kompanija „Zarubežnjeft“ od 2007. godine uspješno posluje u Republici Srpskoj, kada je privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom NESTRO, u čijem sastavu su kompanije „Optima grupa“ Banja Luka, „Rafinerija nafte“ Brod, „Rafinerija ulja“ Modriča i „Nestro petrol“ Banja Luka.

Ruski investitor je, zahvaljujući efikasnom i profitabilnom radu poslovnih objekata u okviru grupacije, u budžet i vanbudžetske fondove BiH od početka realizacije projekta uplatio oko 6 milijardi maraka. U preduzećima u okviru grupacije zaposleno je preko hiljadu radnika.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višemilionska ulaganja: U Čelincu izgradnja mosta preko rijeke Ukrine

U Staroj Dubravi kod Čelinca počinje izgradnje novog mosta na rijeci Ukrini. Vrijednost ove investicije je milion 750…

26.04.2024 Uncategorized

Univerzitet iz Šangaja partner Srpskoj u transferu tehnologija u oblasti medicine, predloženo osnivanje inovacionog centra u Banjaluci

​Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je uspostavljanje transfera…

23.11.2023 Uncategorized

UKC RS dobija moderan objekat za liječenje oboljelih od malignih bolesti

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području,…

04.10.2023 Uncategorized

Privredna komora: Izuzetno značajno imati Azerbejdžan za poslovnog partnera

Energetika je jedan od najsnažnijih privrednih sektora Republike Srpske sa ogromnim potencijalima i mogućnostima za…

23.08.2023 Uncategorized