Đokić u Moskvi sa predstavnicima Zarubežnjefta

12.07.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas će se u Moskvi sastati sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Đokić je ranije rekao da je tokom sastanaka koje je imao u Rusiji konstatovano da Srpska nije dopustila da BiH uvede sankcije Rusiji i da će ta politika ostati, za šta je ruska strana zahvalna i spremna da pruži neophodnu podršku Srpskoj u narednom periodu.

– Oni veoma cijene taj stav Republike Srpske i njenog rukovodstva, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i u tom smislu zahvaljuju i spremni su da nam pruže podršku i pomoć koja nam je neophodna u narednom periodu – rekao je Đokić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Rusiji.

On je istakao da je Rusija država koja je stvaralac međunarodnog poretka poslije Drugog svjetskog rata zajedno sa još dvije super sile i da kao takva ima pravo da spriječi pojavu neofašizma i da se bori protiv svih vidova nepravde koji mogu da ugroze međunarodne odnose.

– Rusija ima potrebu i interes da radi na zaštiti svojih prava, a na taj način pruži podršku i drugim obespravljenim i državama i narodima u svijetu – zaključio je Đokić za Srnu.

Ministar energetike i rudarstva Srpske rekao je da je tokom razgovora sa predstavnicima Nižnjenovgorodske i Sverdlovske oblasti u Ruskoj Federaciji konstatovano da postoji obostrani interes za unapređenje ili uspostavljanje međusobne ekonomske i svake druge saradnje.

Đokić je naveo da je sa zamjenikom gubernatora Sverdlovske oblasti Vasilijem Valerijevičem Kozlovom razgovarao o budućim aktivnostima uspostavljanja i razvoja saradnje Srpske i Sverdlovske oblasti jer postoji obostrani interes za unapređenje ekonomske saradnje, ali i u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

On je dodao da je posjetio kompaniju Svel, koja proizvodi transformatore i ostale visokonaponske i niskonaponske opreme, gdje je razgovarao sa direktorom kompanije Antonom Pavlovičem Tugolukovim.

Đokić je naveo da će u okviru posjete sajmu privrede INNOPROM imati priliku da razgovara sa ruskim premijerom Mihailom Vladimirovičem Mišustinom, koji će se obratiti svim učesnicima ovog velikog sajma.

O unapređenju saradnje, Đokić je u Nižnjenovgorodskoj oblasti razgovarao sa predstavnicima ove oblasti, poput predsjednika zakonodavne skupštine Јevgenijem Borisovičem Ljuljinom, predstavnikom ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Nižnjem Novgorodu Malovim Sergejem Geraljdovičem, te direktorom Departmana spoljnih veza Nižnjenovgorodske oblasti Olgom Gusevom.

– Razgovarali smo o daljem unapređivanju saradnje između Nižnjenovgorodske oblasti i Republike Srpske. Konstatovali smo da je dosadašnja saradnja na izuzetno visokom nivou i da postoji prostor za dalje unapređenje i razvoj saradnje u različitim oblastima, poput privrede, obrazovanja, naučno-tehnološkog razvoja, kulture i ostalih – naveo je Đokić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti