Đokić u Moskvi sa predstavnicima Zarubežnjefta

12.07.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas će se u Moskvi sastati sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Đokić je ranije rekao da je tokom sastanaka koje je imao u Rusiji konstatovano da Srpska nije dopustila da BiH uvede sankcije Rusiji i da će ta politika ostati, za šta je ruska strana zahvalna i spremna da pruži neophodnu podršku Srpskoj u narednom periodu.

– Oni veoma cijene taj stav Republike Srpske i njenog rukovodstva, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i u tom smislu zahvaljuju i spremni su da nam pruže podršku i pomoć koja nam je neophodna u narednom periodu – rekao je Đokić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Rusiji.

On je istakao da je Rusija država koja je stvaralac međunarodnog poretka poslije Drugog svjetskog rata zajedno sa još dvije super sile i da kao takva ima pravo da spriječi pojavu neofašizma i da se bori protiv svih vidova nepravde koji mogu da ugroze međunarodne odnose.

– Rusija ima potrebu i interes da radi na zaštiti svojih prava, a na taj način pruži podršku i drugim obespravljenim i državama i narodima u svijetu – zaključio je Đokić za Srnu.

Ministar energetike i rudarstva Srpske rekao je da je tokom razgovora sa predstavnicima Nižnjenovgorodske i Sverdlovske oblasti u Ruskoj Federaciji konstatovano da postoji obostrani interes za unapređenje ili uspostavljanje međusobne ekonomske i svake druge saradnje.

Đokić je naveo da je sa zamjenikom gubernatora Sverdlovske oblasti Vasilijem Valerijevičem Kozlovom razgovarao o budućim aktivnostima uspostavljanja i razvoja saradnje Srpske i Sverdlovske oblasti jer postoji obostrani interes za unapređenje ekonomske saradnje, ali i u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

On je dodao da je posjetio kompaniju Svel, koja proizvodi transformatore i ostale visokonaponske i niskonaponske opreme, gdje je razgovarao sa direktorom kompanije Antonom Pavlovičem Tugolukovim.

Đokić je naveo da će u okviru posjete sajmu privrede INNOPROM imati priliku da razgovara sa ruskim premijerom Mihailom Vladimirovičem Mišustinom, koji će se obratiti svim učesnicima ovog velikog sajma.

O unapređenju saradnje, Đokić je u Nižnjenovgorodskoj oblasti razgovarao sa predstavnicima ove oblasti, poput predsjednika zakonodavne skupštine Јevgenijem Borisovičem Ljuljinom, predstavnikom ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Nižnjem Novgorodu Malovim Sergejem Geraljdovičem, te direktorom Departmana spoljnih veza Nižnjenovgorodske oblasti Olgom Gusevom.

– Razgovarali smo o daljem unapređivanju saradnje između Nižnjenovgorodske oblasti i Republike Srpske. Konstatovali smo da je dosadašnja saradnja na izuzetno visokom nivou i da postoji prostor za dalje unapređenje i razvoj saradnje u različitim oblastima, poput privrede, obrazovanja, naučno-tehnološkog razvoja, kulture i ostalih – naveo je Đokić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća (VIDEO)

Na policama marketa sve je više domaćeg povrća. Iako su cijene i dalje relativno visoke domaći povrtari, kažu da su…

15.07.2024 Vijesti

Raspisan poziv za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj…

11.07.2024 Vijesti

Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice biće pušten u rad nakon enterijerskog opremanja

Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice u Banjaluci biće pušten u rad nakon pribavljanja dokumentacije i…

10.07.2024 Vijesti