Đokić u Moskvi sa predstavnicima Zarubežnjefta

12.07.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas će se u Moskvi sastati sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Đokić je ranije rekao da je tokom sastanaka koje je imao u Rusiji konstatovano da Srpska nije dopustila da BiH uvede sankcije Rusiji i da će ta politika ostati, za šta je ruska strana zahvalna i spremna da pruži neophodnu podršku Srpskoj u narednom periodu.

– Oni veoma cijene taj stav Republike Srpske i njenog rukovodstva, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i u tom smislu zahvaljuju i spremni su da nam pruže podršku i pomoć koja nam je neophodna u narednom periodu – rekao je Đokić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Rusiji.

On je istakao da je Rusija država koja je stvaralac međunarodnog poretka poslije Drugog svjetskog rata zajedno sa još dvije super sile i da kao takva ima pravo da spriječi pojavu neofašizma i da se bori protiv svih vidova nepravde koji mogu da ugroze međunarodne odnose.

– Rusija ima potrebu i interes da radi na zaštiti svojih prava, a na taj način pruži podršku i drugim obespravljenim i državama i narodima u svijetu – zaključio je Đokić za Srnu.

Ministar energetike i rudarstva Srpske rekao je da je tokom razgovora sa predstavnicima Nižnjenovgorodske i Sverdlovske oblasti u Ruskoj Federaciji konstatovano da postoji obostrani interes za unapređenje ili uspostavljanje međusobne ekonomske i svake druge saradnje.

Đokić je naveo da je sa zamjenikom gubernatora Sverdlovske oblasti Vasilijem Valerijevičem Kozlovom razgovarao o budućim aktivnostima uspostavljanja i razvoja saradnje Srpske i Sverdlovske oblasti jer postoji obostrani interes za unapređenje ekonomske saradnje, ali i u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

On je dodao da je posjetio kompaniju Svel, koja proizvodi transformatore i ostale visokonaponske i niskonaponske opreme, gdje je razgovarao sa direktorom kompanije Antonom Pavlovičem Tugolukovim.

Đokić je naveo da će u okviru posjete sajmu privrede INNOPROM imati priliku da razgovara sa ruskim premijerom Mihailom Vladimirovičem Mišustinom, koji će se obratiti svim učesnicima ovog velikog sajma.

O unapređenju saradnje, Đokić je u Nižnjenovgorodskoj oblasti razgovarao sa predstavnicima ove oblasti, poput predsjednika zakonodavne skupštine Јevgenijem Borisovičem Ljuljinom, predstavnikom ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Nižnjem Novgorodu Malovim Sergejem Geraljdovičem, te direktorom Departmana spoljnih veza Nižnjenovgorodske oblasti Olgom Gusevom.

– Razgovarali smo o daljem unapređivanju saradnje između Nižnjenovgorodske oblasti i Republike Srpske. Konstatovali smo da je dosadašnja saradnja na izuzetno visokom nivou i da postoji prostor za dalje unapređenje i razvoj saradnje u različitim oblastima, poput privrede, obrazovanja, naučno-tehnološkog razvoja, kulture i ostalih – naveo je Đokić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Mitrović: Kompanije iz Srpske imaju šta da pokažu na Sajmu naoružanja u Beogradu

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da ga raduje prisustvo tri kompanije iz…

25.09.2023 Vijesti

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti