Do kraja godine očekuje se završetak banjskog centra u Srpskim Toplicama – Objekat vrijedan 25 mil EUR biće samoodrživ

12.10.2023 Vijesti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da će do kraja godine biti završen banjski centar u Srpskim Toplicama u Banjaluci, čija vrijednost je oko 25 mil KM.

Nakon posjete centru, u kojem rekonstrukcija i dogradnja ulazi u završnu fazu, zajedno sa direktorom Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju dr Miroslav Zotović Goranom Talićem, ministar Šeranić je rekao da je Vlada Republike Srpske iz programa javnih investicija sufinansirala ovaj projekat u iznosu od 10 mil KM, dok je ostatak finansirao Institut Zotović iz svojih sredstava.

– Ovo je važan projekat sa zdravstvenog i rehabilitacionog aspekta, ali i sa turističko-rekreativnog dijela koji će ovaj objekat ostvariti – izjavio je ministar Šeranić.

On je rekao da je Institut Zotović u ovom objektu maksimalno iskoristio sve dostupne resurse u iskorištavanju tople vode za hlađenje i grijanje, ali i za zdravstveno-terapijski posao, čime će značajno biti smanjeni troškovi funkcionisanja banjskog centra.

Ministar Šeranić je naveo da će ovaj dio grada Banjaluke sa ovim objektom dobiti novu funkciju, što je važno za razvoj grada i svih njegovih zajednica.

On je rekao da Institut Zotović upotpunjuje i poboljšava kvalitet zdravstvene usluge i projektom nove ortopedije koji se završava u Slatini.

Direktor Instituta dr Miroslav Zotović Goran Talić, u čijem sastavu će raditi ovaj centar, zadovoljan je realizacijom radova na izgradnji ovog objekta, koji ima 7.350 kvadrata, te sve sadržaje rehabilitacije i sve terapijske usluge iz domena Instituta.

On je naveo da će objekat biti samoodrživ zbog više razloga, a jedan je hlađenje i grijanje na banjsku vodu.

Portal eKapija je 2021. godine pisao o planiranim radovima na rekonstrukciji banjskog centra Srpske Toplice u istoimenom banjalučkom naselju, ranije poznatijem kao Šeher.

Na oko 7.360 m2 predviđen je bogat terapijski sadržaj u kombinaciji sa segmentima rekreacije i estetike.- Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su zatvoreni i otvoreni bazen, mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes (masaže, saune, slana soba, tepidarium, tursko kupatilo, bazeni), fitnes i slično – rečeno je tada iz Zavoda Dr Miroslav Zotović.

U sklopu banjskog kompleksa nalaziće se i smještajni kapaciteti, ljekarske ordinacije, sale za provođenje magnetne, elektro i kineziterapije, kao i hiperbarična komora.

– Tehničkom dokumentacijom planirano je da se oblikovanjem i materijalizacijom fasada i krova u najvećoj mogućoj mjeri izvrši harmonizacija sa izgrađenim i prirodnim okruženjem, sa posebnim osvrtom na interpretaciju karakterističnih graditeljskih elemenata postojećeg ambijenta u ovom dijelu grada – naveli su iz Zavoda.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović krenuo je sa realizacijom projekta Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice – Šeher 2019. godine, u namjeri da podigne kvalitet usluga, te da ponovo aktivira jedan od najprepoznatljivijih ambijenata i vrati na upotrebu građanima Banjaluke.

Izvor: eKapija

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti