Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

27.02.2024 Vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.

“Mi imamo industriju kojoj je potrebno snabdijevanje gasom. Istovremeno, gas ostaje najstabilniji energetski resurs i zato namjeravamo da povećamo zalihe gasa”, rekao je Dodik za rusku “Izvestiju”, a prenosi Srna.

On je naveo da već postoji gasovod koji prolazi kroz Srpsku i da će se utvrditi kako se može povećati njegova snaga.

Dodik je istakao kako Amerika vrši pritisak na Sarajevo da realizuju svoj projekat izgradnje gasovoda, za šta im je potrebna saglasnost Republike Srpske.

“Svakako ćemo to dogovarati tako da i mi dobijemo saglasnost za realizaciju našeg projekta”, naveo je Dodik.

On je istakao da Srpska trenutno dobija gas gas po prihvatljivim cijenama, bez odgađanja, a što joj omogućava da obezbijedimo svoju energetsku sigurnost.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska prošle godine sa ruskim “Gaspromom” potpisala ugovor o isporuci gasa do 2025. godine.

“`Gasprom` je za nas jako pouzdan partner i jako nam je drago što nas je izdvojio kao partnera u našem regionu”, rekao je Dodik i dodao kako se dogovori poštuju sa obje strane i da je počelo plaćanje u rubljama.

On je podsjetio da je Sarajevo svojim odlukama nanijelo veliku štetu Republici Srpskoj ne samo o pitanju projekta u vezi sa dopremanjem ruskog gasa nego i kada je riječ o brojnim drugim pitanjima.

Dodik je napomenuo da Srpska zahvaljujući partnerskim odnosima sa Ruskom Federacijom, ima priliku da svom stanovništvu ponudi komercijalni, jeftiniji gas.

To bi, kako je rekao, moglo biti dobro i za zapadnu Еvropu, ali Sarajevo već 15 godina ne dozvoljava da se donese odgovarajuće rješenje.

“Za to ne postoje nikakvi razumni razlozi, oni su prosto taoci svog mentaliteta. Bezuslovno, pitanje tog projekta kod nas je na dnevnom redu i stalno tražimo mogućnosti za njegovu realizaciju. Ali, ja poznajem njihov mentalitet i zato nisam optimista”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Sarajevo se s druge strane koristi benefitima zahvaljujući odnosima Srpske sa Rusijom, odnosno dobija jeftiniji gas ali ne dozvoljava da se realizuje projekat.

“Što se tiče nas, mi ćemo se truditi da nađemo druge tehnološke mogućnosti za realizaciju projekta i zato ćemo voditi pregovore sa našim ruskim partnerima”, dodao je Dodik.

Podsjetio je da BiH do sada nije uvela sankcije Rusiji učinila zahvaljujući stavu Republike Srpske, iako političko Sarajevo na to poziva.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti