Dogovorena obnova rada zajedničkog energetskog komiteta Srpske i Srbije

16.03.2023 Vijesti

Ministari rudarstva i energetike Srbije i Republike Srpske Dubravka Đedović i Petar Đokić razgovarali su o realizaciji projekta HES Gornja Drina, kao i ostalim zajedničkim projektima u oblasti energetike, te dogovorili obnovu rada zajedničkog Energetskog komiteta koji će intenzivnije pratiti realizaciju postojećih projekata i predlagati nove.

Đedovićeva je poručila danas da su Srbija i Srpska trajno upućene jedna na drugu zbog čega je neophodno produbljivati energetsku saradnju koja je pokretač ekonomskog napretka.

– Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela je veoma važna za Srbiju i Srpsku zbog njenog doprinosa energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednim decenijama. Pripremni radovi su u toku i očekujemo da ćemo otkloniti sve proceduralne probleme kako bismo izgradili ovaj važan energetski objekat – rekla je ona.

Đedovićeva je istakla da se kroz Srbiju gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor kojim će se povezati sa Rumunijom, BiH, Republikom Srpskom, Crnom Gorom i Italijom, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

– Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer je u planu podizanje proizvodnih kapaciteta – rekla je Đedovićeva.

Ona je dodala da se u ovoj godini očekuje i završetak radova na izgradnji dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, koji će ojačati prenosnu mrežu.

Đokić je istakao da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj, posebno u solarne i vjetroelektrane.

On je naveo da se Srpska i Srbija suočavaju sa sličnim energetskim izazovima u pogledu energetske tranzicije.

Đokić je dodao da je današnji sastanak način za održavanje suštine odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije kako bi se intenzivirale zajedničke aktivnosti i saradnja i u narednom periodu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti

Cicović: Na sajmu turizma u Beogradu bogata ponuda Srpske

Republika Srpska predstaviće svoju turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti…

20.02.2024 Vijesti

Objavljene fotografije prvog Lidla u BiH

Kompanija Lidl BiH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u BiH koja je u potpunosti izgrađena. – Prva je…

20.02.2024 Vijesti