EBRD usvojio novu strategiju koja definiše ulaganja u BiH

08.04.2022 Vijesti

Upravni odbor EBRD-a odobrio je novu državnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu koja će definirati ulaganja Banke u zemlji za period 2022-27.

Strateški prioriteti EBRD-a će biti: jačanje uloge privatnog sektora, uključujući jačanje vještina i digitalizaciju; otklanjanje ključnih nedostatke u infrastrukturi, nastojati poboljšati upravljanje i daljnju regionalnu integraciju; te podržati energetsku diverzifikaciju prestanka korištenja ugljena i promocija prelaza na niskougljični razvoj.

Strategija je odobrena par dana prije planiranog posjeta potpredsjednika EBRD-a za politiku i partnerstva Marka Bowmana, koji će 11. i 12. aprila boraviti u Sarajevu kako bi razgovarao o provedbi iste s vlastima.

“Kao i uvijek EBRD ostaje posvećena Bosni i Hercegovini. Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora Vc, u komunalnu infrastrukturu i u privatna preduzeća. S obzirom da je pet bosanskohercegovačkih gradova već u našem uspješnom programu Zeleni gradovi, drago mi je što ću tokom moje posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za podršku zelenijim općinskim uslugama i javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo i Distriktu Brčko”, rekao je Bowman.

Banka je počela ulagati u Bosnu i Hercegovinu prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine – neposredno nakon završetka rata – pomagajući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža. Od 1996. godine EBRD je uložila više od 2,83 milijarde eura za 200 projekata u zemlji.

Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 milijuna eura. Isplata preuzetih sredstava nije se usporila ni tokom pandemije, dosegnuvši 190 milijuna eura u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

U 2022. godini EBRD je spremna povećati svoju podršku infrastrukturi Bosne i Hercegovine, zelenijim gradovima i boljim općinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama. Osim toga, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama poduzetnicama te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. U narednim danima Banka će također potpisati ugovor o financiranju s lokalnim operatorom prijenosnog sustava Transco, za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije.

Aktivnosti EBRD-a u zemlji podržavaju se i donatorskim sredstvima. Najveći međunarodni donator je Evropska unija; doprinosi Švedske, Austrije, Italije, Japana i mnogih drugih također su od vitalnog značaja za podršku Bančinim naporima u reformi politike i tehničkoj suradnji.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti