Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

28.09.2023 Vijesti

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na Sokocu i obezbijedila više od 100 miliona evra za izgradnju ovog energetskog objekta.

Bjelica je rekao da su se predstavnici kompanije Ener stejt, koja je registrovana na Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija, zahvalili za podršku i pomoć tokom početne faze realizacija ovog projekta.

– Uvjeravaju da su spremili novčana sredstva potrebna za izgradnju, a riječ je o više od 100 miliona evra. Novčana sredstva kojima garantuju ozbiljnost ponude i daju garancije za izgradnju ovog energetskog objekta nalaze se na poslovnom računu kompanije Ener stejt i biće uplaćena na poseban račun trezora – rekao je Bjelica.

On je naveo da je Elektroprenos BiH ovoj kompaniji u avgustu dostavio rješenje kojim je odobreno da elektrana nakon izgradnje i testiranja bude priključena na prenosnu mrežu.

– Ener stejt Sokolac planira postavljanje bifacijalnih solarnih panela sa trekerima najnovije generacije. U skladu sa tržišnim okolnostima razmatra se i instalacija baterijskog postrojenja za skladištenje energije čime se efikasnost elektrane podiže na maksimalni nivo – rekao je Bjelica.

On je naveo da je planirano da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, jer je, prema procjenama, nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebno 15 mjeseci da objekat bude pušten u rad, prenosi RTRS.

– Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi četiri godine. Saradnja sa predstavnicima kompanije Ener stejt do sada je bila odlična te smo uvjereni da će tako biti i tokom izgradnje, a kasnije i poslovanja – rekao je Bjelica.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti