Filipović: Unaprijediti saradnju u prerađivačkoj industriji i novim tehnologijama

17.01.2024 Vijesti

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da najveće interesovanje na austrijskom tržištu vlada za drvoprerađivački i metalski sektor, ali da se otvaraju i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima novih tehnologija i prerađivačkoj industriji.

Filipović je istakao da prioritet rada Predstavništva ostaje jačanje privredne saradnje i institucionalno povezivanje, kao i očuvanje srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

– Djelujemo u različitim oblastima, te nastojimo da izgradimo partnerstva koja će olakšati i unaprijediti razvoj Srpske. Mnogo toga smo uradili, ali uvijek ima prostora za još aktivnosti – rekao je Filipović u intervjuu za Srnu.

NASTAVAK AKTIVNOSTI NA POVEZIVANjU PRIVREDNIKA SRPSKE I AUSTRIЈE

S obzirom na to da su prošlogodišnji rezultati bili veoma pozitivni, u planu je da se projekat “Fit for Austrija”, čiji je cilj povezivanje privrednika Srpske sa privrednicima iz Austrije, nastavi i ove godine.

– Pozivi za apliciranje će biti upućeni u prvom kvartalu ove godine, u koordinaciji sa Privrednom komorom Austrije. Cilj je povezivanje privrednika Republike Srpske sa privrednicima iz Austrije, uspostavljanje novih poslovnih kontakata i efikasniji nastup na austrijskom tržištu – pojasnio je Filipović.

On je napomenuo da će Predstavništvo nastaviti da pruža podršku promociji turističkih, ali i privrednih potencijala Srpske u Austriji.

– U martu će u Beču tradicionalno biti održan Sajam turizma, a u nastupu na ovom sajmu podržaćemo Turističku organizaciju Srpske, koja će imati svoj štand, a najavljuje se i novi dizajn i brending. Takođe, nastavićemo da promovišemo naše turističke potencijale, kao što su Olimpijski centar `Јahorina`, etno i seoski turizam – rekao je Filipović.

Prema njegovim riječima, krajem ove godine Predstavništvo će u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ Republike Srpske organizovati poslovnu konferenciju u Beču na kojoj će Srpska biti predstavljena kao poželjan prostor za nove investicije i ulaganje.

NAGLASAK NA INVESTICIONIM PREDNOSTIMA SRPSKE

– Ono što uvijek naglašavamo su investicione prednosti Republike Srpske, kao što su povoljan geografski položaj, infrastrukturna povezanost, te stimulativna poreska politika i poslovno okruženje – rekao je Filipović.

On je izrazio zadovoljstvo urađenim projektima i rezultatima u radu u prošloj godini, te napomenuo da uvijek postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje.

– Kada govorimo o privrednom razvoju, naša dijaspora ima ogroman potencijal. Naš fokus će ostati na investicijama iz dijaspore, ali i na prenošenju znanja i vještina u funkciji privrednog razvoja. Veoma je značajna i saradnja u oblasti nauke i inovacija, naučna razmjena, mobilnost istraživača i inovatora. Sve su to elementi kojima se jača i unapređuje saradnja sa privredom i povećava konkurentnost – kaže Filipović.

On je naveo da Predstavništvo sprovodi mjere podrške pri izvoznim aktivnostima za privrednike iz Republike Srpske, te aktivno poziva sve privredne subjekte iz Srpske da se obrate Predstavništvu kako bi što efikasnije ostvarili pristup austrijskom tržištu.

NAPRAVLjEN ZNAČAЈNA ISKORAK NA PLASIRANjU DOMAĆIH PROIZVODA NA AUSTRIЈSKOM TRŽIŠTU

On je naveo da je prošle godine napravljen značajan iskorak u predstavljanju i plasiranju domaćih prehrambenih proizvoda na austrijskom tržištu.

– Kompanija `Mladegs pak` iz Prnjavora predstavila je široku ponudu svojih proizvoda potrošačima u austrijskom trgovačkom lancu `Špar`, a od druge polovine novembra prošle godine proizvodi kompanija `Vitaminka` iz Banjaluke i `Vitinka` iz Kozluka su dostupni u nekoliko poslovnica ovog trgovačkog lanca u Beču – rekao je Filipović.

On je istakao i značaj dobre saradnje Predstavništva i IRB-a Srpske, pa je tokom prošle godine organizovano nekoliko sastanaka rukovodstva ove banke i predstavnika austrijske privrede u Beču i Banjaluci.

Na Austrijsko-srpskom privrednom forumu u Beču promovisane su vinarije iz Republike Srpske, gdje su predstavljena vina kompanija “Vukoje”, “Tvrdoš” i “Јungić”.

– Za predstavnike naših vinarija Predstavništvo je organizovalo i `master klas` obuku kako bi se naši vinari upoznali sa specifičnostima austrijskog tržišta i mogućnostima za ulazak u gastronomsku ponudu. `Master klas` je držao Darel Јozef, stručnjak za tržište vina Centralne i Јugoistočne Evrope – rekao je Filipović.

NASTOЈANjA DA SE GRADI PARTNERSTVO U SVIM OBLASTIMA

On je istakao da Predstavništvo djeluje u različitim oblastima, uz nastojanje da gradi partnerstva kako u privredi, tako i u kulturi, nauci i obrazovanju.

Govoreći o kulturnoj razmjeni, Filipović je naveo da je prošle godine realizovano nekoliko važnih događaja u okviru kojih su u Beču ugošćeni brojni pisci, muzičari i drugi umjetnici iz Republike Srpske.

– U oktobru prošle godine ugostili smo i štićenike `Daun sindrom centra` iz Banjaluke, koji su pred publikom u Beču izveli pozorišnu predstavu `Roko i Cicibela`, a organizovan je i prijem za grupu najboljih studenata banjalučkog Univerziteta, koji su boravili u studijskoj posjeti Beču – rekao je on.

Filipović smatra da je uloga dijaspore važna i u očuvanju identiteta i tradicije srpskog naroda.

– Јasno je da je uloga dijaspore u toj sferi ključna, odnosno da taj zadatak možemo uspješno da realizujemo kroz zajedničko djelovanje sa našim institucijama. To podrazumijeva i stalnu komunikaciju sa predstavnicima srpske dijaspore, našim udruženjima i klubovima, ali i uspješnim privrednicima – rekao je Filipović.

On je uvjeren da postoji još mnogo prostora za jačanje ovih veza, naročito ako se uzme u obzir činjenica da su srpska udruženja veoma uspješna u svojim aktivnostima u Austriji.

Filipović je istakao i značaj Strateškog plana za saradnju sa dijasporom, koji je usvojila Vlada Republike Srpske, te izrazio uvjerenje da će to doprinijeti konkretizaciji aktivnosti i uspostaviti jasan institucionalni okvir djelovanja.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti