Fiskalizovani prvi obveznici po novom sistemu u Banjaluci

30.05.2024 Vijesti

Isporukom i postavljanjem elektronskog fiskalnog uređaja kod poreskog obveznika iz Banjaluke, danas je operater fiskalnog sistema izvršio prvu inicijalnu fiskalizaciju, te time započeo i praktični prelazak na novi sistem fiskalizacije u Srpskoj, čija je implementacija u toku, kazali su u Poreskoj upravi Banjaluka.

U narednim danima, obveznici prve grupe za novu fiskalizaciju koji su uredno podnijeli potrebne zahtjeve ze pokretanje inicijalne fiskalizacije, za koju neće imati troškova, biće kontaktirani od strane operatera fiskalnog sistema, kako bi i kod njih bio okončan proces inicijalne fiskalizacije.

„A da bi cjelokupan proces prelaska prve grupe obveznika na novi sistem fiskalizacije u Srpskoj nastavio da ide očekivanom dinamikom, i kako bi kod svih 28.000 obveznika prve grupe inicijalna fiskalizacija bila završena u zadatom roku, a najkasnije do 17. decembra ove godine, potrebno je da svi obveznici prve grupe za novu fiskalizaciju blagovremeno podnesu potrebne zahtjeve i da za tu svoju obavezu ne čekaju zadnji dan“, izjavio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

S tim u vezi, Maričić podsjeća obveznike prve grupe fiskalizacije da, u skladu sa Javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika, koji je objavljen 17. aprila, imaju rok da najkasnije do 17. juna 2024. godine, pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije.

„Postupak se pokreće podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije. Sve te prijave podnose se elektronskim putem posredstvom internet stranice Poreske uprave Republike Srpske www.poreskaupravars.org e-Usluge-Podnošenje prijava. Naglašavamo da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u zadatom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije“, istakao je on.

Radi lakšeg razumijevanja, Maričić ističe da prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase do dana objavljivanja Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije.

„Preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije, za koju obveznici neće imati troškova, je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju Еlektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlašćenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja“, pojasnio je direktor Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske još jednom poziva poreske obveznike da ne čekaju zadnji dan kako bi izvršili ovu svoju obavezu, te ih i ovog puta podsjeća da sva potrebna uputstva i obrasce potrebne za prelazak na novi sistem fiskalizacije mogu pronaći na internet stranici www.poreskaupravars.org, u rubrici e-Fiskalizacija. Pored toga, za svu potrebnu podršku i pomoć, kako bi što jednostavnije prešli na novu fiskalizaciju, Poreska uprava Republike Srpske je na raspolaganju poreskim obveznicima i putem Kontakt centra u Sektoru za usluge poreskim obveznicima, ili na mejl adresu [email protected].

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti