Gašić: Kreiranje turističkog proizvoda – strateški cilj Srpske

26.04.2022 Vijesti

Kreiranje konkretnog turističkog proizvoda i njegovog reklamiranja u cijelom svijetu predstavlja osnovni strateški cilj Republike Srpske, izjavila je večeras ministar trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić.

Gašićeva je na “Jahorina ekonomskom forumu” rekla da je ovo ministarstvo u izradu Strategije razvoja turizma za period do 2027. godine uključilo sve zainteresovane strane, od pružalaca usluga smještaja do svih drugih privrednih subjekata koji učestvuju u turizmu.

“Turizam nije samo usluga smještaja ili restoran, to je nešto na čemu smo pokušali da izradimo cijelu strategiju. Prije svega, prepoznali smo probleme i izazove koji su pred nama. Nismo još iskoristili potencijal koji imamo i svjesni smo toga”, navela je Gašićeva na panel-diskusiji “Novi koncept turizma”.

Osim kreiranja turističkog proizvoda i njegove promocije, Gašićeva je naglasila i da je Strategijom definisano i ulaganje u ljudske resurse, koji su u turizmu, kao i u ostalim sektorima, postali deficitarni.

“U ovu situaciju smo došli zbog pogrešnog posmatranja radne snage. Zapostavili smo obrazovanje u ovom segmentu, zapostavili smo praksu kroz obrazovanje, a sve su to aspekti na koji moramo obratiti pažnju u narednom periodu”, ukazala je Gašićeva.

Prema njenim riječima, do kvalitetne i kvalifikovane radne snage može se doći definisanjem dobrih obrazovnih programa u srednjim školama, a onda i u visokoškolskim ustanovama.

Gašićeva je kao pozitivan primjer navela Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji ulaže napore na licenciranju programa kojima pokušava privući mlade, koji su spremni da uče i rade u turizmu, dok je na institucijama Republike Srpske da im pruže stimulativno okruženje gdje će moći da se zaposle i ostvare životne želje.

Ona je dodala da četvrti strateški cilj podrazumijeva formiranje podsticajnog okruženja za oblast turizma kreiranjem zakonskih okvira koji će biti predstavljeni stranim i domaćim investitorima.

Gašićeva je naglasila da su na početku pandemije virusa korona mjere Vlade Srpske odigrale ključnu ulogu u podršci turizmu, posebno ističući pomoć privrednim subjektima posredstvom turističkih vaučera i promocije domaćih turističkih potencijala.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek rekao je da su ulaganja Vlade Republike Srpske u posljednje četiri godine u Jahorinu ogromna, podsjetivši da je samo u prošloj godini garancijom Vlade realizovan kredit od 99 miliona KM uložen u sistem osnježavanja i vertikalnog transporta.

“Nigdje Vlada nije tako brzo vratila uloženi novac kao što je povratila na Jahorini. U prošloj godini Poreska uprava Republike Srpske naplatila je 100 miliona KM sa Jahorine. Ipak, došli smo do maksimuma kada je riječ o ulaganju države u Jahorinu, sada je na redu privatni sektor, hotelijeri i ugostitelji koji moraju da prate investicije i da povećaju nivo svojih usluga, koje trenutno ne prate tempo državnih investicija”, naveo je Elek.

Direktor “Banje Vrućica” iz Teslića Dragan Bogdanić smatra da su banje u jednom periodu bile nosioci razvoja turizma, ali da njihov puni potencijal, nažalost, ni do danas nije iskorišten.

“Banje su generisale značajan procenat gostiju u Republici Srpskoj. Banjski turizam je dosta napredovao i danas smo konkurentni sa banjama u okruženju iz kojeg dolaze brojni gosti. Da bismo to podigli na još viši nivo, potrebno je da shvatimo da je to zadatak svih nas, ali isto tako nam treba još značajnija institucijalna podrška”, istakao je Bogdanić.

Turizam je na globalnom nivou prepoznat kao izuzetno progresivna privredna grana sa izuzetnim potencijalom, koji je 2019. godine na globalnom nivou imao prosječno učešće u bruto domaćem proizvodu više od 10 odsto, sa planiranom tendencijom rasta i do 50 odsto do 2030. godine.

U BiH je taj pokazatelj bio nešto ispod tri odsto, koja je 2019. godine na listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma zauzela 105. od 140 mjesta.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti