Gašić: Turistički pokazatelji više nego ohrabrujući

31.03.2022 Vijesti

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da su turistički pokazatelji za početak ove godine više nego ohrabrujući, jer je broj dolazaka turista u prva dva mjeseca znatno veći nego u istom periodu prošle godine.

Gašićeva je navela da je taj podatak gotovo istovjetan sa pokazateljima o dolascima sa početka 2020. godine za koju se očekivalo da bude rekordna.

“Nažalost, tada je te tendencije zaustavila pandemija virusa korona, a danas smo suočeni sa novim izazovima koje nosi trenutna geopolitička i ekonomska situacija u svijetu, a koji neminovno utiču na turizam”, navela je Gašićeva.

Prema njenim riječima, sva prethodna dešavanja dovela su do toga da se promijene navike turista i da se oni, u odnosu na period prije pandemije, sada više okreću boravku u prirodi i posjeti ovakvim destinacijama, a to je upravo ono što Republika Srpska nudi.

“Ovi sadržaji nas čine primamljivim i turistima iz regiona koje očekujemo i ove godine. U protekloj sedmici smo na sajmovima u LJubljani i Beogradu prezentovali turističku ponudu Srpske ovim tržištima”, navela je Gašićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će trenutna zbivanja u Ukrajini uskoro biti okončana, što će za rezultat imati stabilizaciju globalnog tržišta sirovinama, izražavajući nadu da Srpsku očekuje dobra turistička godina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prva dva mjeseca ove godine broj dolazaka turista je povećan za skoro 29 odsto, a broj noćenja je za 28,5 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine.

U februaru ove godine ostvareno je 27.300 dolazaka turista, što je u odnosu na januar više za 14,2 odsto i 74.830 noćenja, što je u odnosu na januar više za 6,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti