Gašić: Turizam se ponovo budi

10.06.2021 Vijesti

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić očekuje da će kroz proces vakcinacije protiv virusa korona doći do liberalizacije uslova za kretanje ljudi, čime bi Srpska ponovo postala primamljiva destinacija za strane turiste koji traže jedinstven spoj netaknute prirode, bogate istorije i gastronomskog užitka.

“Ono što me raduje jeste to da se sa poboljšanjem epidemiološke situacije turizam ponovo budi”, rekla je Gašićeva u intervjuu Srni.

Ona je navela da je u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno 70.336 dolazaka turista, što predstavlja rast od oko osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rast broja domaćih turista

Kada je riječ o strukturi turista, Gašićeva kaže da je u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano 45.547 domaćih turista, što je rast od 54,14 odsto u odnosu na isti period lani.

“Nažalost, u prva četiri mjeseca ove godine, zbog svih ograničenja u kretanju između država koja je nametnula pandemija virusa korona, zabilježen je pad broja stranih turista”, konstatovala je Gašićeva.

Prema njenim riječima, najveći broj stranih turista koji su u prva četiri mjeseca boravili u Republici Srpskoj bili su iz susjednih zemalja od kojih prednjači Srbija, čiji državljani čine 54,18 odsto od ukupnog broja stranih turista.

Najviše posjeta banjama

Kada je riječ o destinacijama koje turisti najviše posjećuju u Srpskoj, Gašićeva kaže da se na prvom mjestu izdvajaju banjski centri, ali da su tu i planine i druge lokacije koje turistima pružaju iskustva adrenalinskog, ali i ruralnog turizma.

“Ovome ne svjedoče samo statistički pokazatelji, već i povratne informacije koje smo u proteklih skoro godinu dana dobijali od korisnika turističkih vaučera, koji su upravo ove lokacije birali za svoj odmor, uz posjete Višegradu i Trebinju”, istakla je Gašićeva.

Ona je rekla da je kroz projekat realizovano više od 40.600 turističkih vaučera.

“Osim toga što smo građanima Republike Srpske omogućili subvencionisani odmor, kroz ovaj projekat smo, vjerujem, pomogli i domaćim turističkim radnicima da se pozicioniraju na domaćem tržištu”, dodala je Gašićeva.

Trgovina jedan od napogođenijih sektora pandemijom

Gašićeva je rekla da pandemija i sva ograničenja koja je nametnula nisu proizveli gubitke u sektoru turizma, već su neminovno štete trpjele i druge povezane grane, a trgovina je svakako jedna od najpogođenijih.

“Uz smanjen promet koji se odnosi na dolaske i potrošnju turista, tu su svakako i smanjenje prometa u pograničnim mjestima koja su bilježila kupovine građana iz susjednih zemalja, posebno u Posavini”, navela je Gašićeva.

Osim toga, kaže Gašićeva, sektor trgovine je izložen posljedicama pandemije i u smislu smanjenje i odložene potražnje potrošača, ali i niza preduzetih socijalnih mjera koje su promijenile svakodnevno ponašanje ljudi, kao i organizovanje poslovanja u sektoru trgovine.

Gašićeva je podsjetila da je u određenom periodu bio zabranjen rad tržnih centara, trgovina i tržnica, što je dovelo do djelimičnog ili potpunog prestanka poslovanja određenog broja trgovaca.

“Bilo je i izuzetaka, pa su tako trgovine robom široke potrošnje, medicinskom opremom i apoteke bilježile pojačan promet usljed straha građana od nestašica osnovnih životnih namirnica, te povećanim potrebama za higijenskim preparatima i medicinskom opremom”, navela je Gašićeva.

Kontinuiranje aktivnosti na stvaranju prepoznatljivosti domaćeg proizvoda

Gašićeva je istakla da Ministarstvo trgovine i turizma po pitanju promocije domaćih proizvoda već duži niz godina kontinuirano provodi aktivnosti na stvaranju prepoznatljivosti domaćih proizvoda i usluga i na promociji i podsticanju njihove kupovine.

Osim pripreme brošura i drugih štampanih materijala, kaže Gašićeva, održavaju se i sajmovi domaćih proizvoda otvorenog tipa pod sloganom “Naše je bolje”, na kojima domaći proizvođači imaju priliku da izlažu proizvode i ostvaruju kontakte i saradnju sa potencijalnim korisnicima, distributerima, ali i investitorima.

“Tu je svakako i naš magazin `Najbolje iz Srpske`, kroz koji godinama unazad promovišemo domaće proizvode i proizvođače iz različitih oblasti”, dodala je Gašićeva.

Ona je navela da je prilikom nedavne posjete Predstavnišvu Republike Srpske u Srbiji razgovarano o izradi zajedničkog programa, kroz koji bi se što uspješnije promovisala proizvodnja iz Republike Srpske u Srbiji, koja je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti