Gasifikacija istočnog dijela Srpske jedan od najvažnijih projekata

26.08.2022 Vijesti

Projekat gasifikacije istočnog dijela Srpske – Šekovići, Vlasenica (Igrišta), Milići, Han Pijesak, Pale (Јahorina), Trnovo, kao i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, predstavljen je danas u Istočnom Sarajevu.

Na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika gasna mreža trebalo bi da bude proširena i prema Rogatici, Sokocu i Višegradu.

Prezentaciji su prisustvovovali srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Dodik je poručio da Republika Srpska energetsku budućnost mora razvijati samostalno u saradnji sa partnerima.

Dodao je da prirodni gas koji dolazi sa istoka energent na koji treba da se računa u budućnosti, te da Republika Srpska treba da razvija vlastite kapacitete.

On je pojasnio da će biti građen tok od Šekovića do Istočnog Sarajeva, te naglasio da je ovo jedan od najvažnijih projekata i da je realan.

Dodik je ukazao na strateški značaj dugoročno snabdijevanje sigurnim energentima koji ne zagađuju okolinu, kao što je gas, te napomenuo da neobnovljivi izvori energije dolaze do faze kada se više neće moći eksploatisati, kao što su nafta i ugalj.

– Gasovod je nešto bez čega se neće moći privredno razvijati, niti održati standardi – poručio je Dodik.

Za Srpsku je veoma važan projekat gasifikacije istočnog dijela Srpske, ali je izgubljeno mnogo vremena zbog opstrukcija tog projekta iz FBiH, izjavio je Višković.

– Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da neko ima problem s tim da Srpska uradi konekciju sa Srbijom u Novom Selu kod Bijeljine, Pavlovića mostu i da se za to više od dvije godine ne da saglasnost. Mi smo iz ovoga izvukli pouke i nećemo stati i čekati skrštenih ruku da vi donesete neku odluku ili da vas molimo za to – poručio je premijer Srpske.

Višković je naveo da Srpska iz podstanice u mjernoj stanici u Јakovicama kod Šekovića ide sa novim gasovodom ili novim magistralnim vodom koji će doći do Istočnog Sarajeva i u perspektivi krenuti prema Hercegovini.

– Gasovod Bijeljina-Banjaluka-Novi Grad već bi bio izgrađen da su iz Sarajeva dozvolili da se dobije konekcija kada je to traženo. Srpska nema ništa protiv toga da FBiH gradi svoj “južni tok” kako su ga nazvali iz pravca Hrvatske, preko Posušja, prema Mostaru i dalje, jer Srpska nije nikada osporila nijedan projekat u FBiH, a oni se utrkuju kako će projekte u Republici Srpskoj da ospore – istakao je Višković.

Projekat gasifikacije na području istočnog dijela Srpske je velika razvojna šansa ove regije i nalazi se u Strategiji razvoja Srpske do 2035. godine, izjavio je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Đokić je naglasio da je definisana strateška planska aktivnost izgradnje magistralnog gasovoda u dužini od 325 kilometara gasne mreže, koji bi povezao područje od Semberije do Novog Grada.

– U okviru toga je planirano da se izgrade dvije gasne elektrane. Trenutno imamo odobrenu aktivnost ruske kompanije Zarubežnjeft da može na prostoru postojeće Rafinerije nafte u Brodu da izgradi termoelektranu na gas instalisane snage oko 100 megavata. To je, takođe, značajan projekat kojim će se poboljšati i povećati obim proizvedene energije u budućnosti, ali na taj način dobiti i prvi kilovati električne energije iz gasa – rekao je Đokić.

Ukupna vrijednost projekta gasifikacije za istočni dio Srpske iznosi 70.000.000 KM, izjavio je generalni direktor preduzeća Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek.

Prema njegovim riječima, projektom bi bili obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica /Igrišta/, Milići, Han Pijesak, Pale /Јahorina/, Trnovo, te proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

– Moramo da to proširimo prema opštini Sokolac, Rogatica i Višegrad, tako da ćemo uraditi ubrzo novu analizu i biznis-plan. Prema ovom koji smo radili, ukupna vrijednost investicija je 70.000.000 KM, s tim što svake godine ostvarujemo 10.000.000 KM dobiti koje uplaćujemo u budžet, tako da će se ova investicija isplatiti za sedam godina – istakao je Elek.

Elek je posebno zahvalio Dodiku, Viškoviću i Đokiću za podršku i prisustvo današnjoj prezentaciji projekta gasifikacije.

– Danas je veliki dan za istok Srpske i krećemo u realizaciju projekta koji će da promijeni cijeli izgled ovog kraja, dva ski-centra, sedam opština, više od 100 kilometara novog gasovoda. Kada obiđemo i pogledamo sve ovo što ćemo uraditi u naredne dvije godine bićemo zadivljeni – naglasio je Elek.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti