Gasna kriza u Evropi šansa za drvoprerađivače

18.02.2022 Vijesti

Gasna kriza u Evropi dostiže vrhunac usred zime, na veoma niskim temperaturama, što potrošače primorava da traže alternative za ogrev, a domaći proizvođači u tome vide šansu da pelet izvoze u još većim količinama.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz peleta tokom prošle godine iznosio je oko 22 miliona KM ili 28,4 odsto više nego godinu ranije.

“Izvoz peleta u 2020. iznosio je više od 17,1 miliona maraka. Pelet je najviše izvožen u Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Hrvatsku, Italiju, Bugarsku, samoproglašeno Kosovo i Njemačku“, navode u Spoljnotrgovinskoj komori. Podaci takođe pokazuju da je izvoz svih vrsta ogrevnog drveta u prošloj godini iznosio više od 133,1 milion KM ili 27,5 odsto više nego godinu ranije.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS i direktor banjalučkog preduzeća “Drvoprodeks” Darko Partalo rekao je za “Glas Srpske” da svjetska kriza predstavlja šansu za domaće proizvođače.

“Mi već imamo sigurno tržište kada je riječ o drvoprerađivačkoj industriji. Izvozimo veće količine, a dobar dio prodajemo i na domaćem tržištu. U BiH se malo koristi gas, a samim tim velika je potrošnja briketa i peleta i konstantno raste“,  rekao je Partalo dodajući da domaći proizvođači pelet najviše izvoze u Italiju.

On kaže da su najveći problem ograničeni kapaciteti sirovine.

“Može se izvesti veća količina i ovo jeste prilika, ali je ograničen resurs“,  rekao je Partalo. Cijene svega, pa i peleta, su porasle, kako kaže, i do 30 odsto u zavisnosti od tržišta.

“Mislim da će i dalje rasti jer poskupljuje struja, a i zbog činjenice da sirovine manjka“,  rekao je Partalo.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik kaže da smo proizveli oko 137.000 tona peleta prije dvije godine, a prošle godine je bilo nešto manje zbog negativnih posljedica virusa korona i poremećenih lanaca snabdijevanja.

Kako je kazao, da bi domaći proizvođači mogli izvoziti u inostranstvo, moraju proći određenu proceduru.

“Potrebno je da imaju normu jedan, samo taj standard kvaliteta može ići vani, ali ima dosta onih koji nemaju tu normu“, rekao je Šinik.

Direktor i vlasnik firme “Milić pelet” iz Šekovića Jelenko Milić takođe smatra da je kriza u vezi sa gasom u Evropi šansa za domaće firme koje se bave drvopreradom.

– Međutim, sertifikati koji su nam potrebni veoma su skupi za nas. Cijene su odletjele u nebo usljed poskupljenja sirovine. Ogrevno drvo koje ima 30 procenata kore u sebi dostiglo je cijenu čistog celuloznog drveta i ne vjerujem da će cijena peleta opadati – rekao je Milić dodajući da je trenutna cijena peleta oko 190 evra po toni.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza drvne industrije BiH tokom prošle godine iznosila je 1,709 milijardi, što je za 30,2 odsto više od izvoza godinu ranije. Vrijednost uvoza proizvoda drvne industrije tokom prošle godine iznosila je više od 494 miliona KM, što je za 30,9 odsto više od uvoza u 2020. godini.

– Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene drvne industrije tokom prošle godine iznosio je 2,2 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 346 odsto – pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti