Gradiška na meti investitora, stiže i Lidl

17.08.2022 Vijesti

Grad Gradiška je u prvih šest mjeseci ove godine, praćenih svjetskom ekonomskom i političkom krizom i hiperinflacijom, uspio da zadrži finansijsku stabilnost, obezbijedi nesmetanu realizaciju svih započetih investicija i zadrži postignuti nivo privrednih aktivnosti, kaže gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

On je zahvalio svim gradiškim privrednicima koji su uložili ogroman napor da zadrže i proširuju svoje kapacitete i zapošljavaju nove radnike, te dodao da trenutno u privrednoj zoni u Novoj Topoli svoje pogone gradi šest novih investitora, od kojih su dva iz Austrije i jedan i Njemačke.

Osim toga, za investiranje u ovoj opštini zainteresovan je i njemački Lidl.

“Postoji mogućnost da se i prije izbora održi sjednica gradskog parlamenta na kojoj bi trebalo donijeti odluku o prometovanju gradskog građevinskog zemljišta, jer postoji zainteresovanost njemačkog trgovinskog giganta Lidla da investira na području Gradiške. Takođe, ako se završe sve potrebne procedure trebali bi donijeti odluku o usvajanju javnog poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup”, naveo je Adžić.

Adžić je podsjetio da je gradski budžet usvojen na vrijeme, krajem prošle godine, da su svi očekivali da je pandemija završena i da će uslijediti oporavak ekonomije, ali da je nastala nova svjetska kriza praćena ratnim sukobom u Ukrajini, te nestašica i poskupljenje energenata, što je dovelo do lančanih poskupljenja i hiperinflacije.

“Poskupljenja svih roba su dovela do rasta budžetskih prihoda od indirektnih poreza za oko 25 posto, rasli su i direktni poreski prihodi grada Gradiška, ali su takođe i rashodi dosta veći u odnosu na ono što je planirano budžetom za ovu godinu”, pojasnio je Adžić gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Gradiška.

On je dodao da je gradski budžet uravnotežen i stabilan, da se redovno isplaćuju sva izdvajanja prema svim budžetskim korisnicima, te da će nakon pauze u skupštinskim zasjedanjima zbog Opštih izbora na jesen sigurno doći do usvajanja rebalansa budžeta.

(Biznisinfo)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti

Cicović: Na sajmu turizma u Beogradu bogata ponuda Srpske

Republika Srpska predstaviće svoju turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti…

20.02.2024 Vijesti

Objavljene fotografije prvog Lidla u BiH

Kompanija Lidl BiH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u BiH koja je u potpunosti izgrađena. – Prva je…

20.02.2024 Vijesti