Gradnja puta “Stolac-Neum” u toku: Siguran i brz put do mora

31.05.2021 Vijesti

Nova saobraćajnica od Stoca do Neuma koja povezuje jedinu bh. destinaciju na Jadranu sa ostatkom naše zemlje i smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu BiH gradi se punom parom.

Da je značajan dio saobraćajnice urađen i da su radovi u punom jeku uvjerila se naša ekipa prilikom vožnje od Stoca do Neuma.

Novi put koji se gradi od Stoca prema Neumu omogućiće građanima BiH brži i sigurniji odlazak na more te ukloniti brojne barijere koje su postojale između jedinog bh. grada na moru sa ostatkom zemlje.

Stočanima će konačno biti ostvaren dugogodišnji san da im je more na dohvat ruke, a ostatku građana zemlje omogućiće sigurnu vožnju bez zastoja i čekanja na graničnim prelazima.

Izgradnja nove saobraćajnice vrijedna 72 miliona KM smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će Federaciju otvoriti prema jedinoj destinaciji na moru u BiH.

Radovi na izgradnji magistralnog puta M-17.3 Neum – Stolac, dužine 36,5 km, izvode se u skladu sa planiranom dinamikom, a okončanje radova očekuje se početkom naredne godine.

Izgradnjom ove moderne saobraćajnice riješiće se problem prometne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK, a time i cijele BiH, te pozitivno uticati na konkurentnost privrede Stoca i Neuma.

Preduzetnici iz Neuma kažu kako je za njih izgradnja novog puta neprocjenjiva, jer kako pričaju za portal “Klix” probleme koje su imali zbog toga što su lošom saobraćajnom infrastrukturom bili odvojeni od ostatka zemlje su mnogi.

Za sve što je sagrađeno u Neumu poslije rata tvrde preduzetnici morali su dovesti preko Svitave, jer tranzit preko Hrvatske od rata im nije dozvoljen što je stvaralo ogromni problem svima koji su ulagali i gradili u tom mjestu.

Jedan od preduzetnika koji izvozi svoje proizvode u Hrvatsku iz Neuma priča kako je godinama primoran svu robu voziti preko Svitave do Bijače da bi tu robu carinio i magistralnim putem se vraćao u Dubrovnik, jer dva granična prelaza između Neuma i Hrvatske nisu carinski.

“Izgradnjom ove ceste mi ćemo do Mostara sada imati 45 minuta vožnje bez granica i bez gužvi, a put je zasta odličan i siguran, što je veoma značajno za sve nas”, govore mještani Neuma pomenutom portalu sretni što se njihov dugogodišnji problem povezanosti sa ostatkom zemlje konačno rješava.

Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum je počela u aprilu 2018. godine, a okončanje se očekuje početkom 2022 godine. Sredstva za izgradnju ovog puta dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnog puta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM.

Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Klix.ba)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti