Han Pijesak – vazdušna banja otvara nove perspektive razvoja

13.11.2023 Vijesti

Odlukom Vlade Republike Srpske o proglašenju teritorije opštine Han Pijesak vazdušnom banjom stvoreni su preduslovi za razvoj zdravstvenog turizma.

U planu je organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite, kao i prevencije bolesti. Adekvatni objekti postoje, međutim, potrebna su značajna ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prva mjerenja kvaliteta vazduha na ovom području urađena su još početkom 20. vijeka kada je ustanovljeno da je Han Pijesak prirodna vazdušna banja sa najvišom koncentracijom ozona u Evropi. Ove podatke nedavno je potvrdila analiza klimatskih karakteristika uz Izvještaj o mjerenju i ocjeni kvaliteta vazduha u životnoj sredini. Odlukom Vlade Republike Srpske da Han Pijesak zvanično proglasi vazdušnom banjom otvorila se mogućnost za zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Nekoliko adekvatnih objekata čekaju na korišćenje, međutim, potrebne su značajne investicije u turističku infrastrukturu.

– Nama su sad najbitniji investitori. Naravno da ćemo se obraćati Vladi, mislim da će tu biti razumijevanja. Bitni su i privatni investitori. Trenutno se rade tri hotela, jedan je pri kraju, a dva otvaramo na proljeće. Opština gradi dvorac Karađorđevića, koji će, takođe, imati jedan dio smještaja – navodi načelnik Han Pijeska Slobodan Đurić.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske vide priliku za plasiranje potpuno novog turističkog proizvoda koji će vrlo lako pronaći mjesto na tržištu, s obzirom da je fenomen čistog vazduha postao prioritet među turistima kada je riječ o odabiru lokacija.

– Ukoliko infrastruktura bude pratila ovu priču, potencijal mjesta će biti adekvatno iskorišćem i Han Pijesak će biti pozicioniran i posjećen, pogotovo što su planirana ulaganja u objekte poput Vile Karađorđević, koja će svakako doprinjeti popularizaciji tog mjesta, pogotovo među turistima iz bivše Јugoslavije – navodi Marko Radić iz Turističke organizacije Republike Srpske.

U narednim danima Skupština opštine odabraće lokaciju za izgradnju centralnog objekta vazdušne banje, a u planu je i otvaranje opštinske turističke organizacije. Uz neposrednu blizinu ski-centra Igrišta, Han Pijesak pretenduje da bude dio vodeće turističke ponude Republike Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti