Hercegovačke delicije mamac za turiste

20.10.2023 Vijesti

Delicije sa juga Srpske od juče su dostupne i u Beogradu zahvaljujući otvaranju “Hercegovačke kuće” u naselju Vračar, gdje će na jednom mjestu kupci moći pazariti autohtone vrste vina, med, pršutu, sireve te mnoge druge specijalitete.

Biće ovo prava prilika da se sladokusci uvjere u hercegovačke specijalitete, zbog kojih će, uvjereni su nadležni, poželjeti da posjete jug Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će “Hercegovačka kuća” dodatno povezati Trebinje i Beograd te da će na početku svoje proizvode plasirati dvadesetak renomiranih proizvođača sa područja Hercegovine.

– Građani srpske prestonice imaju mogućnost da posjete “Hercegovačku kuću” i u njoj kupe ono najbolje što dolazi iz Hercegovine, autohtono, prirodno i organsko – naveo je Ćurić.

On je dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržao projekat i uključio se u obezbjeđivanje neophodnih uslova za otvaranje “Hercegovačke kuće” u Beogradu.

– Znam da će i Beograđani postati redovni posjetioci i kupci proizvoda iz “Hercegovačke kuće”, a vjerujem da će nas pozitivna iskustva ovog objekta podstaći da širimo maloprodajne objekte u druge gradove širom Srbije – istakao je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda Trebinja Veselin Dutina je istakao da u Srpskoj imaju tri maloprodajna objekta, u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

– Kada smo otvorili prvu “Hercegovačku kuću” u Trebinju bilo je nekih dvadesetak proizvođača koji su nam ukazali povjerenje sa stotinak proizvoda – naveo je Dutina.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević

izjavio je da će “Hercegovačka kuća” u Beogradu znatno obogatiti turističku ponudu Srpske u Srbiji, a ujedno će to biti i adut za privlačenje turista.

On je naveo da je sa domaćim, autohtonim proizvodima donesen duh Hercegovine u srpsku prestonicu i da će oni koji posjete ovaj objekat zasigurno poželjeti da dođu i u Trebinje i u Republiku Srpsku.

Kao posebno značajno istakao je da su svi proizvodi u ponudi sertifikovani od nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju “Hercegovačke kuće” poručio je da Beograd nije samo glavni grad Srbije, već prestonica i glavni grad svih Srba koji žive u regionu.

– Mi kao pripadnici srpskog naroda moramo da se trudimo da, gdje god da se nalazili, naročito u okruženju gdje smo relativno blizu, vodimo računa jedni o drugima – istakao je Šapić.

Korijeni

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da u Beogradu živi 10.000 Trebinjaca, a znatno je veći broj Hercegovaca koji su se tu decenijama obrazovali, stvarali porodice, postajali uspješni ljudi na odgovornim funkcijama, a koji nikada nisu zaboravili svoj rodni kraj i krševitu Hercegovinu, odakle su im korijeni.

– Hercegovina sama po sebi jeste teritorijalno malena, veoma razuđena, ali smo zato svuda u svijetu, a posebno u našoj Srbiji, dobro raspoređeni – naveo je Ćurić.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti